Wat betekent ‘kamikaze’ in Spanje en waarom is dat zo gevaarlijk?

Wat betekent 'kamikaze' in Spanje en waarom is dat zo gevaarlijk?
Beeld: via canva.com

Wat betekent ‘kamikaze’ in Spanje en waarom is dat zo gevaarlijk?

In Spanje is de term ‘kamikaze’ de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws verschenen. Anders dan de historische betekenis die het woord oproept – namelijk Japanse zelfmoordpiloten uit de Tweede Wereldoorlog – wordt het in Spanje gebruikt om te verwijzen naar spookrijders op snelwegen. Deze chauffeurs, vaak onder invloed van alcohol of drugs, rijden bewust of onbewust tegen het verkeer in, met vaak fatale gevolgen.

In Spanje wordt de term ‘kamikaze’ gebruikt om een bestuurder te beschrijven die tegen het verkeer in rijdt, meestal op snelwegen of andere grote wegen. Het gebruik van het woord ‘kamikaze’ is hier passend omdat het de zelfdestructieve en gevaarlijke aard van het gedrag benadrukt. Net zoals de Japanse piloten hun leven riskeerden (en vaak opofferden) voor hun missie, nemen deze spookrijders immense risico’s die niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengen.

De keuze van het woord ‘kamikaze’ is interessant en enigszins ironisch. Het roept beelden op van extreme zelfopoffering, maar in deze context is er geen hoger doel; het is simpelweg roekeloos en levensgevaarlijk gedrag. In Spanje heeft het woord hierdoor een negatieve bijklank gekregen, een synoniem voor irrationele en destructieve acties die zowel de dader als onschuldige mensen in gevaar brengen.

Het fenomeen van spookrijders of ‘kamikazes’ in Spanje is verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal verkeersongelukken, vaak met tragische afloop. Volgens recente statistieken van de Spaanse verkeersdienst (DGT) vinden er jaarlijks tientallen incidenten met spookrijders plaats. In de afgelopen vijf jaar waren er meer dan 200 geregistreerde gevallen van spookrijders, wat leidde tot meer dan 100 doden en honderden gewonden.

De meeste van deze ongevallen gebeuren ’s nachts en in de vroege uren van de ochtend, een tijd waarin vermoeidheid, alcoholgebruik en verminderde zichtbaarheid een rol kunnen spelen. De wegen waar deze incidenten het meest voorkomen zijn doorgaans snelwegen met meerdere rijstroken, waar hoge snelheden en verwarring gemakkelijk kunnen leiden tot een fataal incident.

Ga naar de inhoud