Vochtige wc-doekjes zijn grootste probleem in de riolering van Zaragoza

Vochtige wc-doekjes zijn grootste probleem in de riolering van Zaragoza
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het is een probleem dat overal in Spanje opduikt. Bij het ruimen van de riolering vindt men tonnen overblijfselen van natte of vochtige wc-doekjes. De bevolking weet nog steeds niet welke schade deze teweeg brengt en hoeveel moeite en geld het opruimen kost.

Ze blijven het maar herhalen bij de dienst infrastructuur van de stad Zaragoza. Natte doekjes en ander ongeschikt afval horen niet in de riolering thuis. Maar de bevolking blijkt hardleers. Alleen al vorig jaar moest het stadsbestuur 359 ton overblijfselen van dat materiaal uit de riolering vissen. Als je kijkt naar het aantal inwoners van de regionale hoofdstad gaat het om maar liefst 1,5 kilogram per inwoner.

Tijdens de pandemie zagen de ruimdiensten een monsterlijke toename van overblijfselen van vochtige doekjes. In 2020 viste men 376 ton uit de riolering, 9% meer dan het jaar voordien. En de kostprijs voor die zuivering is erg hoog.

Het stadsbestuur in meerdere Spaanse steden trekt daarom nog maar eens aan de alarmbel. Zaken zoals vochtige doekjes, wattenstaafjes, peuken, maandverband en pampers horen niet door het toilet te worden gespoeld. Deze producten bevatten componenten die niet biologisch afbreekbaar zijn en veroorzaken zo verstoppingen in het netwerk.

De opruiming moet bijna elke 15 dagen gebeuren en is in Zaragoza goed voor een jaarlijks prijskaartje van 150.000 euro. Reken daar nog eens de extra kosten voor onderhoud en reparatie bij, en je begrijpt dat de gemeente hoopt dat de mensen eindelijk begrijpen dat de wc pot geen afvalbak is!