Boete van 350 euro voor het op straat gooien van zonnebloempitten in Valencia

Boete van 350 euro voor het op straat gooien van zonnebloempitten in Valencia
Beeld: via canva.com

Boete van 350 euro voor het op straat gooien van zonnebloempitten in Valencia

In de stad Alzira in de provincie Valencia is onlangs een opvallende maatregel genomen om de straten schoner te houden. Een inwoner kreeg een boete van 350 euro voor het op straat gooien van de lege hulzen van zonnebloempitten, in Spanje bekend als “pipas”.

In Alzira hebben de autoriteiten besloten om strenger op te treden tegen vervuiling van de openbare ruimte. Een recente boete van 350 euro voor het dumpen van lege zonnebloempittenhulzen illustreert dit duidelijk. 

De wethouder van Stadsdiensten in Alzira verklaart dat het doel van deze onderneming niet is om extra inkomsten voor de gemeente te genereren, maar juist om mensen bewust te maken en op te voeden.

De inwoners van Alzira lijken de strenge aanpak grotendeels te steunen. Velen uiten hun frustratie over de vervuiling in hun stad. “De meeste parken zijn vies van “cáscaras de pipas”, kauwgom… Mensen kijken nergens naar, ze gooien alles gewoon op de grond,” merkt een inwoner op.

Een andere bewoner voegt toe: “Het zijn zonder twijfel mensen met weinig respect, totaal onbeschaafd.” Deze opmerkingen weerspiegelen een breder gevoel van ergernis over het gedrag van sommige medeburgers.

Veel inwoners zien boetes als een noodzakelijk kwaad om gedragsverandering te bewerkstelligen. Een bewoner vergelijkt het met verkeersboetes: “Als er geen verkeersboetes waren, zou iedereen zo hard rijden als ze wilden. Er moeten maatregelen worden genomen.”

Een verantwoordelijk voor de straatreiniging in Alzira bevestigt dat de boete bedoeld is als een wake-up call voor de burgers. Het doel is om samen te werken aan een schonere stad. Deze benadering benadrukt het belang van samenwerking tussen de overheid en de burgers bij het onderhouden van openbare ruimtes.

De boete voor de lege hulzen van zonnebloempitten is niet de enige opmerkelijke sanctie die de gemeente heeft opgelegd. Er zijn ook boetes uitgedeeld voor het achterlaten van meubels en huisraad naast containers en op de openbare weg. Deze overtredingen kunnen leiden tot boetes tot 1500 euro.

Nog ernstiger is het illegaal dumpen van asbesthoudende materialen, wat kan resulteren in een boete van 3000 euro. Deze strenge straffen onderstrepen de ernst waarmee de gemeente milieuvervuiling en illegale afvalverwerking benadert.

pipas
De gewoonte van ‘pipas’ of zonnebloempitten eten op straat en de keerzijde daarvan in Spanje
Misschien is het je al eens opgevallen als je op straat loopt in Spanje, personen die al zittend of lopend zonnebloempitten (pipas) eten als een gezonde sociale of relaxte bezigheid, maar er is helaas ook een vervelende keerzijde aan deze Spaanse traditie.
logo1 1www.spanjevandaag.com