Ryanair wil vanaf 2025 papieren instapkaarten en balies afschaffen

Ryanair wil vanaf 2025 papieren instapkaarten en balies afschaffen
Beeld: via canva.com

Ryanair wil vanaf 2025 papieren instapkaarten en balies afschaffen

Ryanair, de meest gebruikte low cost luchtvaartmaatschappij van Europa, is van plan om vanaf mei 2025 alle incheckbalies op luchthavens te beëindigen. Tevens zullen ook papieren instapkaarten bij de balies niet langer beschikbaar zijn, zoals CEO Michael O’Leary heeft aangekondigd. Dit besluit markeert een belangrijke stap in de transformatie van hun incheckprocedures en wijst op een verschuiving naar volledig digitale oplossingen voor reizigers.

Tijdens een evenement in Dublin liet O’Leary weten dat het einde nadert voor traditionele incheckprocedures. Ryanair werkt hard om passagiers online te laten inchecken, maar er zijn nog steeds balies waar je, tegen een behoorlijke vergoeding, op het laatste moment kunt inchecken. Dit en het gebruik van papieren instapkaarten zullen vanaf 2025 tot het verleden behoren.

Volgens de luchtvaartmaatschappij vindt momenteel 60 procent van de incheckingen online plaats, via de website met een geprinte kaart of via de app met een print of QR-code. Ryanair verwacht dat dit percentage binnenkort zal stijgen naar 80 procent, waarna ze in mei 2025 deze praktijk, en de bijbehorende kosten, volledig willen afschaffen.

Als een passagier geen smartphone heeft, moet hij iemand vragen om er een te lenen. Er zullen geen beperkingen zijn voor reizigers die hun instapkaart op de telefoon van iemand anders meenemen, stelt Ryanair. Wat betreft oudere mensen zegt de luchtvaartmaatschappij dat deze groep tegenwoordig voorstander is van het model van de maatschappij.

In het geval dat de smartphone van een reiziger niet werkt, zal de instapkaart beschikbaar zijn bij de boardingpoort, zodat ze hun vlucht niet missen. Ons doel is om de incheckbalies op de luchthaven te verwijderen op dezelfde manier als we de bagagebalies hebben afgeschaft. Alles zal via de app worden geregeld, waardoor papier volledig wordt geëlimineerd, aldus de topman van Ryanair.