De verplichte uitgebreide toeristen administratie in Spanje is gedeeltelijk uitgesteld

De verplichte uitgebreide toeristen administratie in Spanje is gedeeltelijk uitgesteld
Beeld: ai-beeld / redactie

De verplichte uitgebreide toeristen administratie in Spanje is gedeeltelijk uitgesteld

Het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten de nieuwe regels voor verplichte reizigersregistratie uit te stellen, wat de toeristische sector in Spanje en daarbuiten verheugt. Hotels, vakantieappartementen en autoverhuurbedrijven zouden naast basisinformatie ook gevoelige gegevens moeten verzamelen, zoals creditcardnummers en bankrekeninginfo. Dit leidde tot zorgen over extra administratie en privacybescherming. Afgelopen vrijdag is besloten om deze plannen deels op te schorten.

De boodschap van het ministerie is duidelijk; hoewel de regeling bedoeld was om op een bepaalde datum volledig in werking te treden, is er nu besloten om dit proces te vertragen. Vanaf 2 december 2024 zal de registratie gedeeltelijk worden geïmplementeerd, wat betekent dat bedrijven alleen de gegevens hoeven te verstrekken die ze al routinematig verzamelen.

Bedrijven en personen die accommodatie of autoverhuur aanbieden moeten een aantal gegevens verzamelen, die te vinden zijn op de officiële documenten van de reizigers, zoals hun ID of paspoort. Veel bedrijven maken gebruik van een geautomatiseerd systeem met documentlezers dat direct aan elke reservering is gekoppeld en elke nacht een bestand naar de Spaanse autoriteiten verstuurt.

Vroeger werden die gegevens naar de Policía Nacional of de Guardia Civil gestuurd, maar nu verplicht de nieuwe regelgeving dat ze naar een website van het Secretaría de Estado de Seguridad worden verzonden. Bovendien heeft Binnenlandse Zaken aangekondigd dat er een ministeriële regeling zal worden opgesteld voor de verdere ontwikkeling en uitvoering van het koninklijk besluit, in overleg met vertegenwoordigers uit de toeristensector, aldus bronnen van het ministerie.

Met de vertraging van de nieuwe regels blijven er vragen over de verplichte toeristenadministratie in Spanje. Kan de sector zich aanpassen aan toekomstige eisen, of ontstaat er meer verdeeldheid tussen grote en kleine spelers? Hoe beïnvloedt de publieke opinie over privacy en gegevensbescherming de administratie van bedrijven?