MADRID – Uit een onderzoek van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) blijkt dat Spanje een van de grootste exporteurs in de wereldwijde haaienvinnen handel is naar de belangrijke Aziatische handelsmarkten Hongkong, Singapore en Taiwan. Andere grote exporterende lidstaten zijn Portugal, Nederland en Frankrijk. De grootste importeurs van haaienvlees vanuit Hongkong SAR, Singapore en China’s Taiwan zijn Italië, Spanje en Griekenland.
Voor het eerst wordt er in het IFAW-onderzoek een compleet beeld geschetst van de rol van de Europese Unie (EU) in de wereldwijde handel in haaienproducten. De basis van dat onderzoek zijn officiële ruwe douanegegevens in de periode 2003-2020 uit de Speciale Administratieve Regio Hongkong van China, Singapore en Taiwan, provincie van China, over de invoer en uitvoer van zowel haaienvlees als vinnen. De gegevens laten zien dat 45% van de haaienvinnen ingevoerd in Hongkong SAR, Singapore en China’s Taiwan in 2020, afkomstig was uit EU-lidstaten zoals Spanje, Portugal, Nederland, Frankrijk en Italië.
In de periode 2003-2020 werd in totaal 188.368,3 metrische ton haaienvinnen ingevoerd in Hongkong SAR, Singapore en China’s Taiwan. De EU was verantwoordelijk voor bijna één derde van deze ingevoerde producten (gemiddeld 28%, 53.407,49 metrische ton), en haar aandeel in de invoer van vinnen is sinds 2017 significant gestegen tot maar liefst 45% in 2020. Terwijl de wereldwijde export van haaienvinnen naar deze Aziatische markten is afgenomen, is het aandeel van de EU-export in verhouding tot de totale export juist toegenomen.
Spanje staat op de eerste plaats in de top 5 met 51.795 metrische ton aan haaienvinnen terwijl Portugal op de tweede plaats staat met 642 metrische ton en Nederland op de derde plaats staat met 621 metrische ton aan haaienvinnen. Frankrijk en Italië sluiten de top 5 met respectievelijk 295 en 25 metrische ton.
Haaienpopulaties over de hele wereld lopen snel terug. Meer dan de helft van alle haaiensoorten wordt met uitsterven bedreigd of is gevaarlijk dicht bij dat punt. Het aantal pelagische haaien (haaiensoorten die in de diepzee leven) is in de afgelopen 50 jaar al met 70% gedaald. Uit recent onderzoek bleek ook dat haaienpopulaties ‘functioneel uitgestorven’ zijn in 20% van de riffen die wereldwijd werden onderzocht. “Klein en groot, in kustwateren en in de diepzee, haaiensoorten verdwijnen in rap tempo.”, aldus Barbara Slee, co-auteur van het rapport en EU Manager voor Marine Conservation bij IFAW. “Maar bij effectief beheer kunnen haaienpopulaties zich herstellen, dat is bewezen.”