De verwoestende effecten van de Dana op de sinaasappeloogst in Valencia

De verwoestende effecten van de Dana op de sinaasappeloogst in Valencia
beeld: X

Recent heeft een DANA-storm een enorme schade aangericht in de fruitteelt, vooral in Valencia, waar sinaasappels en andere citrusvruchten zoals mandarijnen, clementines en citroenen gezien worden als het kloppende hart van de Spaanse landbouw. De impact van deze natuurramp is groot en zal zowel boeren als consumenten op de lange termijn raken.

De economische impact van de overstromingen als gevolg van een DANA is aanzienlijk. De regio Valencia, die bekend staat om zijn citrusproductie, zal waarschijnlijk een daling van de opbrengsten zien. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de boeren, maar ook voor de lokale economie die afhankelijk is van de agrarische sector.

De verminderde beschikbaarheid van sinaasappels kan leiden tot hogere prijzen op de markt, wat de consument direct raakt. Wanneer de vraag het aanbod overtreft, stijgen de kosten, wat kan resulteren in minder verkoop en daarmee een vicieuze cirkel van verlies voor de boeren.

Daarnaast is er ook de kwestie van werkgelegenheid. Met schade aan de boomgaarden en de oogst die verloren gaat, staan veel mensen zonder werk. Dit leidt niet alleen tot financiële problemen voor de gezinnen die afhankelijk zijn van deze banen, maar ook tot een bredere impact op de gemeenschap als geheel.

Nu ligt de focus van de boeren en bewoners op het “schoonmaken, redden en helpen” in de dorpen. Bovendien zijn veel landelijke infrastructuren momenteel onbegaanbaar. “Het is moeilijk om de economische schade exact in kaart te brengen, maar we kunnen wel zeggen dat tienduizenden hectares aan gewassen, vooral citrusvruchten en kaki, getroffen zijn”, aldus bronnen van de overkoepelende organisatie Ava-Asaja.

De citruscampagne loopt van september tot juni en op dit moment zijn er al verschillende vroege variëteiten geoogst. Er hangen echter nog veel vruchten aan de bomen, en binnenkort zullen ook populaire soorten als de “navelina”, clementines en clemenules op de markt komen.

Volgens bronnen uit de sector zijn er zorgen over het overleven van de bomen, omdat veel ervan onder water staan, wat kan leiden tot problemen door de vochtigheid en de daaropvolgende ziektes. Daarnaast zijn er veel irrigatietenten, gereedschappen, opslagruimtes en landbouwschuren vernietigd, met aanzienlijke verliezen tot gevolg.

Districten zoals de Hoya de Buñol, de Ribera Alta, de Ribera Baja en L’Horta Sud hebben een grote oppervlakte aan citrusfruit, waardoor er veel minder aanbod zal zijn en minder commerciële opbrengst. Dit zal zowel de nationale voorraad als de Europese markt beïnvloeden.