Spanje’s buurland Portugal verhoogt BTW op stierengevechten

Spanje’s buurland Portugal verhoogt BTW op stierengevechten
beeld: Espadeiro / Wikimedia
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Portugal gaat de BTW op stierengevechten flink verhogen. De BTW zal van 6% naar 23% gaan waarmee een eerdere verlaging van 13% naar 6% voorbij is. Deze belastingverhoging is een van de maatregelen die in de Portugese staatsbegroting staat en wordt gesteund door het overgrote socialistische deel van parlementariërs.

Met de stemmen van de socialisten, het Bloco de Esquerda en de Portugese Partij voor de Dieren PAN is de verhoging van de BTW op het stierenvechten van 6% naar 23% aangenomen. Er was in het Portugese parlement wel problematiek omdat er een alternatieve staatsbegroting is waarin staat dat de BTW verhoging op de ‘corridas de toro’ niet nodig is.

Volgens de Portugese kranten is de motie en dus de BTW verhoging wel aangenomen maar veel socialisten zijn het in feite niet eens met deze belastingverhoging.

Een jaar geleden werd de BTW voor de stierengevechten in Portugal nog verlaagd van 13% naar 6% maar dat zal dus nu weer omhoog gaan van 6% naar 23%. De 6% BTW staat gelijk aan de BTW die men hanteert voor culturele evenementen.

In Spanje werd de IVA (BTW) op het stierenvechten in 2017 door de conservatieve regering-Rajoy verlaagd van 21% naar 10%, gelijk aan de IVA cultural ofwel de BTW voor culturele evenementen. Het is niet bekend wat de huidige coalitieregering van pñlan is met de IVA voor de ‘corridas de toro’.

Per jaar worden er in Spanje’s buurland tussen de 200 en 250 stierengevechten georganiseerd. Slechts eenderde van de Portugezen is een voorstander van het stierenvechten, aldus een enquête uit 2011. Ondanks het gebrek van volgers is het stierenvechten in met name landelijk gelegen regio’s wel populair.

In tegenstelling tot het stierenvechten in Spanje worden de stieren in Portugal niet in het openbaar in de arena gedood. Toch worden de stieren ook in Portugal gemarteld door hen op het einde van het gevecht te steken met een ‘bandarilha’, een vorm van kleine speer terwijl dat in Spanje een zwaard is.

De stier wordt dus niet in de arena gedood maar wordt in veel gevallen door een professionele slager na het gevecht gedood. In sommige gevallen blijft de stier in leven nadat hij na een goede prestatie aan zijn verwondingen wordt geholpen.