Deze nooit gebruikte en peperdure dam in Aragón loopt het risico buiten dienst te vallen

Deze nooit gebruikte en peperdure dam in Aragón loopt het risico buiten dienst te vallen
Beeld: Andreea Buricata / Google Maps

Deze nooit gebruikte en peperdure dam in Aragón loopt het risico buiten dienst te vallen

Het stuwmeer van Mora (Aragón) werd in 2007 gebouwd en kostte de overheid toen een slordige 11 miljoen euro. Tot op de dag van vandaag is de dam echter nog nergens voor gebruikt. Men hoopt dat fiasco een beetje te redden door de creatie van 150 hectare om truffels op te kweken.

Als er niet snel iets wordt bedacht, zal de gloednieuwe dam van Tosquillas nabij Mora de Rubielos binnenkort buiten gebruik vallen. De Confederación Hidrográfica del Júcar, de watermaatschappij die de loop van de Júcar beheert, gaf al aan dat het water gebruiken voor nieuwe plantages de enige oplossing is. De dam van Tosquillas werd 17 jaar geleden gebouwd en kostte 11 miljoen euro. Toch werd er tot op de dag van vandaag geen gebruik van gemaakt.

Aanvankelijk werd de dam gebouwd om 443 hectare landbouw in de buurt mee te irrigeren. De boeren hebben echter andere en goedkopere opties om aan water te raken en willen de dam dus niet langer inschakelen. De overheid van Aragón bestudeerde daarom een gebied van 150 hectare. Dat gebied ligt lager dan het stuwmeer en kan dus met behulp van de zwaartekracht worden geïrrigeerd. In eerste instantie denkt met er zwarte truffels op te produceren. Een markt die in de hele regio Gúdar Javalambre in de lift zit.

Naast het gebruik voor de truffelkweek zou men het stuwmeer ook recreatief willen inzetten. Eens de dam buiten gebruik valt, zou het erg moeilijk zijn haar weer actief te krijgen. Op dit moment verdwijnt namelijk veel water in de bodem. Het meer waterdichter maken, zou echter alleen maar zinvol zijn als het ook effectief een gebruik vindt.