Zomer geëindigd met 241 dodelijke verkeersslachtoffers in Spanje

Zomer geëindigd met 241 dodelijke verkeersslachtoffers in Spanje
Beeld: via canva.com

Zomer geëindigd met 241 dodelijke verkeersslachtoffers in Spanje

De zomervakantie is voor veel mensen een periode van genieten, reizen en relaxen. Maar achter al die zonnige foto’s en blije herinneringen ligt een minder vrolijke realiteit: het aantal dodelijke slachtoffers op de weg. De recent gepubliceerde cijfers van de Spaanse autoriteiten laten zien dat er dit seizoen maar liefst 241 mensen omkwamen in het verkeer in Spanje.

In de zomer van 2024, tijdens juli en augustus, zijn er in Spanje 241 mensen omgekomen op de wegen. Dit zijn drie meer dan in dezelfde periode vorig jaar, wat een stijging van 1% betekent. Gemiddeld betekent dit dat er 3,9 mensen per dag overlijden, volgens het ongevallenrapport dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de afgelopen week heeft gepresenteerd.

Van het totaal aantal doden waren er 112 kwetsbare personen (46%), waaronder 76 motorrijders, 20 voetgangers en 15 fietsers, plus één persoon op een step. Dit betekent een stijging van 8% in sterfgevallen onder kwetsbare weggebruikers vergeleken met afgelopen zomer.

Het van de weg geraken is het type ongeluk met de meeste dodelijke slachtoffers, namelijk 88. Daarna komen de frontale aanrijdingen met 62 doden. De belangrijkste oorzaken zijn meestal te hoge snelheid of afleiding, zoals op de smartphone kijken of bellen.

Bij de 221 dodelijke ongevallen, waarbij 241 mensen hun leven verloren, raakten ook nog eens 952 personen ernstig gewond en moesten naar het ziekenhuis.

Tijdens de maanden juli en augustus zijn er op de Spaanse wegen een recordaantal van 97,7 miljoen lange ritten geregistreerd. Dit is 4,1 miljoen meer dan in 2023 en het hoogste cijfer ooit volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ga naar de inhoud