Welke Spaanse stad staat op de zwarte lijst van plaatsen in Europa om te vermijden?

Welke Spaanse stad staat op de zwarte lijst van plaatsen in Europa om te vermijden?
Beeld: via canva.com

Welke Spaanse stad staat op de zwarte lijst van plaatsen in Europa om te vermijden?

Spanje is nog steeds een populaire bestemming voor reizigers wereldwijd. In 2023 verwelkomde het land meer dan 85 miljoen bezoekers, waarmee het de tweede plaats bezat als meest bezochte bestemming ter wereld, na Frankrijk. Toch zijn er enkele steden die niet zo positief in de schijnwerpers staan. Een van deze Spaanse steden is onlangs op een zwarte lijst terechtgekomen van minder aanbevolen plekken om te bezoeken in Europa.

De Spaanse stad die nu op de zwarte lijst staat, heeft dit te danken aan gebruikers van het platform Reddit. Zij vroegen welke steden in Europa beter vermeden kunnen worden. Hoewel Barcelona wereldwijd bekend is als een geweldige plek voor een stedentrip en een van de populairste steden in Spanje is, heeft deze Catalaanse stad ook een plek op de zwarte lijst veroverd.

Dat Barcelona op de zwarte lijst staat, laat ons nadenken over wat de stad te bieden heeft. Is het nog steeds de levendige stad die het ooit was, of zijn er misschien risico’s waar bezoekers rekening mee moeten houden? Dit roept vooral vragen op als we kijken naar de toenemende zorgen over criminaliteit, met name diefstal, in deze beroemde stad.

Barcelona staat bekend om zijn prachtige architectuur en rijke cultuur, maar helaas ook om de hoge criminaliteit. De afgelopen jaren is het aantal diefstallen in de stad flink gestegen, wat de veiligheid van zowel toeristen als inwoners bedreigt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de stad internationaal een negatieve reputatie heeft gekregen.

Veel toeristen verliezen hun spullen terwijl ze van de stad genieten. Dit confronteert bezoekers met de angst voor diefstal, wat vragen oproept over de veiligheid in Barcelona en of de schoonheid van de stad de risico’s compenseert.

De bekendste locaties in Barcelona, zoals Las Ramblas, de Sagrada Familia en het Park Güell, trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Helaas zijn dit ook de plekken waar dieven opereren. Toeristen, vaak afgeleid door de schoonheid om hen heen, zijn gemakkelijk doelwit voor zakkenrollers en andere criminelen.

De aanwezigheid van toezicht en politie op deze drukke plaatsen lijkt vaak niet voldoende om de criminaliteit effectief te bestrijden. Veel bezoekers rapporteren dat ze zich onveilig voelen, vooral in de metro of tijdens drukke festivals. Dit creëert een sfeer van wantrouwen waar zelfs de meest ervaren reiziger zich ongemakkelijk kan voelen.

Het is opmerkelijk dat Barcelona, bekend om zijn warme gastvrijheid en bruisende cultuur, ook een reputatie heeft als een van de gevaarlijkste steden in Europa. De stijging van diefstallen en de negatieve aandacht daarmee hebben impact op het imago van de stad. Hoewel Barcelona nog steeds tienduizenden toeristen verwelkomt, kunnen beoordelingen en waarschuwingen op sociale media de manier waarop mensen naar de stad kijken snel veranderen.

Reizigers delen hun ervaringen online, en negatief nieuws verspreidt zich sneller dan positief nieuws. Wat begon als een mooie vakantie herinnert een toerist zich misschien vooral vanwege een vervelende ervaring. Dit heeft niet alleen invloed op de toekomst van toerisme in de stad, maar ook op de economie, aangezien veel lokale bedrijven afhankelijk zijn van bezoekers.

Ga naar de inhoud