MADRID – De Spaanse regering wil in mei een wetsvoorstel presenteren om de zogenaamde lijst van ‘Perros Potencialmente Peligrosos’ (PPP) te annuleren om vooroordelen over een bepaald hondenras te voorkomen. In die wetswijziging staat o.a. dat er niet meer naar het ras maar naar het individueel gedrag van de hond gekeken gaat worden om te bepalen of een hond potentieel gevaarlijk is.
Op dit moment staat er in de Spaanse wet omschreven wat PPP of Hoog Risicohonden zijn in Spanje. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de hondenrassen maar ook naar de individuele kenmerken zoals lichaamsbouw en karakter van de honden.
Met name de individuele kenmerken van de hond zijn belangrijk bij het wetsvoorstel dat de lijst van hondenrassen die als ‘Perros Potencialmente Peligrosos’ geregistreerd staan moet annuleren.
Op dit moment staan de volgende rassen en kruisingen te boek als PPP honden: Pitbull Terrier; Staffordshire Bull Terrier; American Staffordshire Terrier; Rottweiler; Dogo Argentino; Fila Brasileiro; Tosa Inu; Akita Inu. Verder wordt ook gekeken naar bepaalde kenmerken en het gedrag zoals HIER omschreven.
LEESTIP:
Regels en eisen Hoog Risicohonden in Spanje
In het wetsvoorstel staat verder ook dat de 17 regionale wetten en regels in de 17 autonome regio’s samen moeten komen in een nieuw landelijk op te richten ‘Sistema de Registros de Protección Animal’ (SRPA).
In dat SRPA-register moet alle informatie over geregistreerde hondentrainers, hondenfokkers, opvangcentra en in de steek gelaten honden te vinden zijn maar dan niet op regionaal maar op landelijk niveau.
Geen ‘dingen’ meer
Eind 2017 besloot de regering via een wetsaanpassing dat honden geen ‘dingen’ (cosas) meer zouden zijn maar volgens de wet gezien zouden worden als ‘levende wezens met gevoelens’ (seres vivos dotados de sensibilidad).
De verandering van deze status van huisdieren in Spanje werd in december 2017 aangekondigd maar is vanwege o.a. de verandering van de regering nog steeds niet in werking getreden.
Met het nieuwe wetsvoorstel keert deze verandering terug naar de politieke tafel en is de kans nu wel groot dat honden geen dingen meer zullen zijn maar levende wezens met gevoelens waardoor honden een betere juridische bescherming genieten.