Spaanse wandelapp Wikiloc heeft meer dan 15 miljoen gebruikers

Spaanse wandelapp Wikiloc heeft meer dan 15 miljoen gebruikers
Beeld: via canva.com & wikiloc

Spaanse wandelapp Wikiloc heeft meer dan 15 miljoen gebruikers

Wie graag in de bergen wandelt, weet dat een goede kaart levens kan redden. De Spaanse applicatie Wikiloc bundelt miljoenen wandelingen waarbij gebruikers de route aanduiden, een woordje uitleg verschaffen en vaak zelfs foto’s toevoegen. De applicatie, die ook in het Nederlands te gebruiken is, heeft ondertussen meer dan 15 miljoen gebruikers.

Wikiloc zag in 2006 het levenslicht in Girona op initiatief van Jordi Ramot. Aanvankelijk ging het om een website waar eender wie zich kon registreren om routes in de bergen te delen. Op een paar uur tijd melden zich toen 150 mensen aan die 200 wandelingen voorstelden. Sindsdien barstte de daarop volgende applicatie uit haar voegen. Vandaag heeft ze meer dan 15 miljoen gebruikers en is ze goed voor 56 miljoen wandelingen verspreid over 190 landen.

“De kaap van de 15 miljoen gebruikers overschrijden is een verwezenlijking waar we erg trots op zijn”, klinkt het bij het team van Wikiloc. “Dat is het resultaat van iedereen die met ons meewerkt, zowel van de gemeenschap van gebruikers als vanuit ons team zelf”.

De gemeenschap van Wikiloc bestaat uit wandelaars, lopers, fietsers, reizigers en liefhebbers van de natuur. Elke maand gebruiken 3 miljoen mensen de applicatie om hun uitstapje in de natuur uit te stippelen. Je vindt er ondertussen zowel routes om te wandelen, fietsen of lopen. Maar ook wie van sneeuw houdt, wie wil gaan kajakken of paardrijden kan terecht op Wikiloc. Wandelingen die beter beschreven en uitgewerkt zijn krijgen een hoge ranking. Zo zien gebruikers meteen wat ze best kiezen.

Dankzij de gps-trails kun je de wandeling goed volgen, zelfs waar je geen gsm-signaal of internet hebt. Zo kun je ook je eigen wandeling tracken en die later met andere gebruikers delen. De handige zoekfunctie helpt je om een wandeling te zoeken die precies op jouw maat is. Alles basisfuncties zijn gratis. Een aantal complexere details zijn er enkel voor wie Wikiloc Premium neemt.