Transportstaking dreigt Black Friday en feestdagen te verstoren in Spanje

Transportstaking dreigt Black Friday en feestdagen te verstoren in Spanje
Beeld: via europapress

Transportstaking dreigt Black Friday en feestdagen te verstoren in Spanje

De werknemers in de wegtransportsector gaan vanaf maandag 28 oktober in staking. De vakbonden hebben zes actiedagen georganiseerd die samenvallen met belangrijke momenten, zoals Black Friday en de decembervakantie. Ze hebben gewaarschuwd dat de staking onbepaalde tijd kan doorgaan als er vóór 23 december geen akkoord wordt bereikt.

De aangekondigde stakingen in de Spaanse transportsector komen niet uit de lucht vallen. Ze zijn het resultaat van langdurige frustraties en onopgeloste kwesties die de werknemers in deze sector al geruime tijd bezighouden.

De acties beginnen op 28 oktober en zullen sporadisch herhaald worden als de eisen van de vakbond niet worden vervuld. De belangrijkste wensen zijn om de pensioenleeftijd naar voren te halen, om gedeeltelijk pensioen op te nemen in de cao’s, en om het aflossingscontract in de productie ook te laten gelden voor het wegvervoer.

De volgende datum op de kalender is 11 november. Als de situatie tegen die tijd nog niet is opgelost, zullen de vakbonden de staking verlengen tot Black Friday (29 november) en de dag ervoor (28 november). Ook zijn er acties gepland op 5 december (de avond voor de Dag van de Grondwet op 6 januari) en op 9 december. Tot slot wordt de staking vanaf 23 december onbepaalde tijd voortgezet.

Deze keer komt de oproep voor de stakingen vanuit de vakbonden en niet van de werkgevers, zoals in de afgelopen twee jaar vaak het geval was. De organiserende vakbonden, UGT en CCOO, hebben meer dan een half miljoen mensen opgeroepen om in actie te komen. Dit betreft professionals in het goederenvervoer, zowel openbare als particuliere buschauffeurs, en over het algemeen alle beroepschauffeurs in het land, inclusief taxichauffeurs en VTC-chauffeurs zoals UBER.

Het is nog onduidelijk hoe de oproep zal verlopen, maar de grote aanwezigheid van zelfstandigen in het goederenvervoer kan de acties in dat segment verzwakken. De recentste protesten in het transport vonden plaats in november vorig jaar. De staking die toen door de vervoerders werd georganiseerd, trok weinig deelnemers.

De aangekondigde stakingen in de transportsector van Spanje kunnen echter grote effecten hebben op zowel de economie als de samenleving. Omdat deze acties plaatsvinden tijdens belangrijke commerciële periodes en feestdagen, kan de impact nog veel groter zijn.

Ga naar de inhoud