MADRID – Eindelijk was het dan zo ver, deze week is tijdens een stemming in het Spaanse parlement de nieuwe dierenwelzijnswet aangenomen. Het heeft drie jaar geduurd en heeft gezorgd voor veel problemen tussen de coalitiepartijen PSOE en Unidas-Podemos, maar uiteindelijk is de nieuwe ‘ley de bienestar animal’ aangenomen en zal het leven en de rechten van dieren in Spanje beter moeten worden.
Het grootste probleem met deze nieuwe dierenwelzijnswet is dat de jachthonden niet zijn opgenomen in deze nieuwe nationale dierenwelzijnswet. Dat neemt echter niet weg dat de jachtsector zich niet moet houden aan bepaalde regels, maar die zijn anders dan bijvoorbeeld honden die thuis leven. Het grootste probleem is dat juist in de jachtsector duizenden honden in de steek worden gelaten en/of worden gedood of mishandeld. Daardoor is de dierenwelzijnswet misschien niet perfect, maar het is een grote stap in de goede richting.
In principe bestaat deze nieuwe dierenwelzijnswet, die voor het hele land geldt uit, drie fundamentele pijlers: stoppen van opoffering (sacrificio cero), stoppen van het in steek laten van dieren (abandono cero) en het stoppen van mishandeling van dieren (maltrato cero). Of dat in de praktijk zal werken is een ander verhaal, maar de eerste grote stap is gezet. En dat is belangrijk want in een op de drie huishoudens in Spanje is er minimaal één huisdier aanwezig. En om de rechten van deze dieren te waarborgen is deze dierenwelzijnswet belangrijk.
We beschrijven enkele bijzonder opvallende maatregelen in deze nieuwe dierenwelzijnswet. Het wetsvoorstel heeft echter geen betrekking op de ‘tauromaquia’ ofwel het stierenvechten en dieren in de veeteelt. Ook zijn de rechten van jachthonden niet meegenomen in deze dierenwelzijnswet. Maar pas op, er is veel fake news in omloop rondom deze nieuwe dierenwelzijnswet.
Hondencursus
De nieuwe dierenwelzijnswet streeft naar een verantwoord omgaan met huisdieren en nieuwe hondenbezitters moeten een (online) cursus volgen over de zorg en aandacht die dieren nodig hebben. Op deze manier wil men meer respect voor dieren afdwingen en moet het in de steek laten van honden die impulsief worden aangeschaft worden voorkomen. We hebben ook gelezen dat hondeneigenaars binnen twee jaar ook een cursus moeten volgen, maar dat is niet bevestigd.
Hogere straffen
Opvallend in deze nieuwe wet is dat de straffen voor mishandeling met dood tot gevolg van dieren uitgebreid zijn tot 24 maanden (2 jaar) terwijl mishandeling van dieren zonder dood tot gevolg, maar waarbij wel medische assistentie bij nodig was een celstraf van 18 maanden kan opleveren. In beide gevallen mogen de veroordeelde personen gedurende vijf jaar geen enkel contact met dieren hebben waardoor dierenmishandelaars dus niet meer vrijuit kunnen gaan. Daarbij gaat het niet alleen om huisdieren zoals honden en katten maar om alle dieren.
Euthanasie verboden
Het is vanaf de definitieve aanname van de wet ook verboden om euthanasie te plegen bij honden en katten in dierenopvangcentra, alleen in bijzondere gevallen van ziekte en leeftijd, maar altijd als dit door dierenartsen is goedgekeurd. Dit wordt ook wel ‘sacrificio cero’ genoemd.
Verkoop winkels verboden
Omdat de regering ook streeft naar een ‘abandono zero’ wil men impulsieve aanschaf van huisdieren tegengaan door de verkoop en het uitstallen van dieren in winkels te verbieden. Sterilisatie wordt afgedwongen bij dieren die in open ruimtes leven en omgaan met andere dieren van dezelfde soort en verschillend geslacht.
Huisdieren mogen in Spanje alleen nog verkocht worden als deze van officiële en geregistreerde fokkers komen. Het fokken moet dus een professionele daad worden en het thuis fokken en via internet verkopen van huisdieren is niet meer toegestaan. Boetes kunnen oplopen tot 600.000 euro.
Geen spektakel en shows
Dierentuinen en dolfinaria in Spanje mogen geen nieuwe dieren fokken of verwerven met de nieuwe wet. Dat mag alleen nog bij bedreigde diersoorten. Dierenleed moet ook worden vermeden bij bedevaarten, processies en andere traditionele activiteiten waar dieren bij betrokken zijn. Circussen met wilde dieren worden in heel Spanje (en niet meer alleen regionaal) verboden. Het wetsvoorstel heeft echter geen betrekking op de ‘tauromaquia’ ofwel het stierenvechten.
Alleen laten
Een huisdier mag niet langer dan drie aaneengesloten dagen alleen zijn wat in het geval van honden niet langer dan 24 uur mag zijn. Verder mogen huisdieren niet alleen achtergelaten worden op terrassen, balkons, patio’s, kelders of in gesloten voertuigen, blootgesteld worden aan hitte of kou of vastgebonden worden aan deuren zonder toezicht. Boetes kunnen oplopen tot 600.000 euro.
Katten kolonies
Er moet een betere controle komen over het beheer van katten kolonies want de wilde kat is een gezelschapsdier in vrijheid wiens situatie in feite het gevolg is van het onverantwoordelijk bezit van achtergelaten katten. Daarom moet er een protocol komen om de populatie op straat levende katten te controleren en geleidelijk aan te verminderen. Zo moeten gemeenten zich meer gaan bezighouden met sterilisatie, registratie, minimale zorg en training van katten verzorgers.
Positieve lijst
Er is een periode van vier jaar om een zogenaamde ‘positieve lijst’ (listado positivo) samen te stellen. Op die lijst zullen dieren komen te staan die de classificatie als huisdier krijgen. Vooral over dit punt is veel fake news in omloop, maar dat komt ook omdat de informatie niet erg duidelijk is. Deze ‘positieve lijst’ moet het aantal inheemse diersoorten in Spanje beter beschermen en het leed van exotische dieren beperken. Er wordt veel geschreven over het wel of niet toestaan van dieren zoals: vogels zoals valkparkiet, dwergpapegaai en kaketoe; cavia’s; konijnen; zee-egel; chinchilla; fretten; vissen; reptielen; tarantulas. Feit is dat hier nog niet veel over bekend is.
Gevaarlijke honden
De lijst met potentieel gevaarlijke honden gaat na 20 jaar verdwijnen. De honden worden namelijk niet meer per ras maar individueel beoordeeld op gevaarlijkheid. Op dit moment zijn dit de PPP-honden (Perros Potencialmente Peligrosos) in Spanje: Pitbull Terriër; Staffordshire Bull Terrier; Amerikaanse Staffodshire Terriër; Rottweiler; Argentijnse Dogo; Fila Brasileiro; Tosa Inu; Akita Inu. Verder wordt ook gekeken naar bepaalde kenmerken en het gedrag.
Het bovenstaande zijn slechts enkele punten uit deze nieuwe nationale dierenwelzijnswet. Meer gedetailleerde informatie zal in een later stadium bekend worden gemaakt wanneer deze wet helemaal definitief is.