De verkeerspolitie van de toekomst: Spanje zet drones in bij controle snelwegen

De verkeerspolitie van de toekomst: Spanje zet drones in bij controle snelwegen
beeld: DGT
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Dirección General de Tráfico (nationale dienst voor verkeer) DGT heeft zopas opnieuw 39 drones verdeeld om in te schakelen bij het bewaken van de Spaanse snelwegen. Al sinds 2018 worden die drones experimenteel gebruikt in Spanje. Dat heeft tot nu toe positieve resultaten opgeleverd.

De drones zullen op een hoogte van 120 meter vliegen. Ze hebben een actieradius van ongeveer 10 kilometer, maar blijven binnen een straal van tussen de 1 en 2 kilometer van de positie van de piloot. Gemiddeld kunnen de drones 40 minuten in de lucht blijven. Daarna kan men mits een batterijwissel overgaan tot een nieuwe vlucht. In optimale omstandigheden bereiken ze een snelheid van 80 kilometer per uur. De maximale temperatuur die de toestellen verdragen is 45 graden. Allemaal werden ze bovendien in Spanje gefabriceerd.

Om een operatie met een drone tot een goed einde te brengen, zijn maar liefst drie mensen nodig op de grond. Enerzijds is er de piloot die de drone kent en in staat is die veilig te besturen. Tot nu toe werden in Spanje 35 piloten opgeleid door de dienst wegen en verkeer. Ten tweede is er de cameraman die instaat voor het filmen van de potentiële overtredingen. Als derde en laatste moet een agent van de Guardia Civil aanwezig zijn in het geval dat iemand die een overtreding begaat meteen kan worden tegengehouden.

Indien de persoon niet kan worden gestopt, zal de klacht automatisch verwerkt worden en met de post terecht komen, net zoals dat nu met flitspalen en radarcontroles verloopt. Elke boete zal worden vergezeld van een foto als bewijsmateriaal.

De nieuwe drones zijn overgebracht naar de provincies die beschikken over een helikopterbasis, zoals bijvoorbeeld Galicië. De rest van de toestellen is bestemd voor Zaragoza, Valladolid, Sevilla, Málaga en Valencia. De centrale basis in Madrid zal over 15 drones beschikken die kunnen worden verdeeld over de andere regio’s wanneer dat nodig wordt geacht.

Volgens de politie hebben de drones zich ontpopt tot het meest effectieve middel om bestuurders te betrappen die al rijdend telefoneren. Ook in het geval van gevaarlijk rijgedrag zijn de drones een succes, omdat ze eenvoudig in te schakelen zijn bij risicovolle verkeerssituaties. Wie zijn gordel niet of niet correct gebruikt, past voortaan ook beter op voor de vliegende brigade.

Sinds het begin van het experiment in 2018 heeft de politie in totaal 500 uur gevlogen met de drones. Ze heeft zo 55.000 voertuigen gevolgd en 600 overtredingen vastgesteld.