Spanje heeft met Costa Quebrada in Cantabrië een nieuw UNESCO-Geopark

Spanje heeft met Costa Quebrada in Cantabrië een nieuw UNESCO-Geopark
Beeld: via canva.com

Spanje heeft met Costa Quebrada in Cantabrië een nieuw UNESCO-Geopark

Het Geopark Costa Quebrada, gelegen aan de mooie kust van Cantabrië, heeft onlangs de internationale erkenning van UNESCO gekregen. Dit uitgestrekte natuurlijke gebied, dat acht gemeenten beslaat, toont de bijzondere geologische en ecologische waarde van de regio. Maar wat maakt deze kustlijn zo bijzonder en wat is eigenlijk een geopark?

De term “geopark” verwijst naar een beschermd gebied dat bekend staat om zijn unieke geologische kenmerken en culturele betekenis. Een UNESCO Geopark biedt bezoekers de mogelijkheid om de natuurlijke pracht en geschiedenis van een regio te verkennen, en draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn over duurzaamheid en milieubescherming. Met de toevoeging van Costa Quebrada heeft Spanje nu in totaal 18 geoparken verspreid over het vasteland en de Canarische Eilanden.

Een geopark moet voldoen aan UNESCO-criteria en belangrijke geologie met internationale betekenis hebben. De geologische formaties moeten inzicht geven in de aardgeschiedenis. Het park moet duurzame ontwikkeling bevorderen, met oog voor natuurbehoud en de groei van lokale gemeenschappen. Educatieve programma’s zijn cruciaal voor het begrip van de geologie en ecologie door bezoekers.

Costa Quebrada is een van de meest adembenemende kustlijnen in Spanje, met een ongerepte schoonheid die veel bezoekers aantrekt. De gemeenten Santander, Santa Cruz de Bezana, Piélagos, Camargo, Miengo, Santillana del Mar, Suances en Polanco delen samen deze unieke 20 kilometer lange kuststrook. Dit prachtige gebied staat bekend om zijn steile kliffen, indrukwekkende bogen, schattige eilandjes, intieme baaitjes, schilderachtige stranden, duinen en estuaria die de ontwikkeling van het kustlandschap schitterend weergeven.

De geologie van Costa Quebrada is bijzonder. De kustlijn laat zien hoe miljoenen jaren van erosie en tektonische processen hun sporen hebben nagelaten. Bezoekers kunnen hier prachtige rotsformaties bewonderen, zoals boogstructuren, eilandjes en estuaria, die het verhaal van onze planeet onthullen.

De bijzondere opbouw van de kliffen en de afwisseling tussen zandstranden en rotsachtige kusten maken deze plek echt bijzonder. Dit levert wetenschappers veel waardevolle informatie op over hoe de kustlijn door de jaren heen is ontstaan en veranderd. Voor geologie-liefhebbers is Costa Quebrada een geweldige kans om meer te leren over de geschiedenis van onze aarde.