De wereld van de paleontologie blijft ons verbazen met zijn geheimen en ontdekkingen uit een ver verleden. Onlangs is er in Spanje een nieuwe dinosaurussensoort gevonden uit het Krijt, genaamd Qunkasaura pintiquiniestra. Deze interessante ontdekking laat zien dat we nog steeds veel kunnen leren over de prehistorische levensvormen die ooit op onze aarde leefden.
De ontdekking van Qunkasaura pintiquiniestra begon met een verrassende gebeurtenis tijdens de bouw van hogesnelheidslijnen in Spanje. Wat leek op een gewoon project, resulteerde in een geweldige hoeveelheid fossiele ontdekkingen die ons meer vertellen over de geschiedenis van de aarde.
In 2007 werden er vlakbij Cuenca meer dan 12.000 fossielen ontdekt tijdens opgravingen. Dit was niet alleen een bijzondere vondst, maar ook een geweldige kans voor onderzoekers om de ecosystemen van het bovenste Krijt in het Iberisch schiereiland te analyseren. Deze fossielen zijn een waardevolle verzameling die ons helpt om meer te leren over de biodiversiteit en de evolutie van dinosaurussen in deze streek.
In het kader van dit onderzoek zijn er gedeeltelijke skeletten gevonden van grote sauropode dinosaurussen, waarvan de soorten minder vaak voorkomen in andere delen van Europa. Hierdoor zijn er nieuwe soorten ontdekt die voorheen onbekend waren, wat aantoont dat deze omgeving rijk was aan endemische sauropoden, naast de dieren die vanuit andere delen van het continent waren gemigreerd.
Eigenlijk is dit een van de interessante ontdekkingen uit het onderzoek: er was een uitwisseling van soorten tussen Europa en Azië tijdens het Boven-Krijt, wat blijkt uit enkele van de gevonden fossielen.
Bijvoorbeeld, de recent ontdekte soort, Qunkasaura pintiquiniestra, behoort tot de saltasauriden opistocoelicaudinen, een groep die afkomstig is uit Laurazië. Echter, deze soorten leefden samen in Lo Hueco (Cuenca) met een andere groep sauropoden, de Lirainosaurinae, die mogelijk uit het zuidelijke continentblok Gondwana (Gondwanaland) kwamen voordat dit uit elkaar viel.
Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications Biology, is geleid door de Portugese paleontoloog Pedro Mocho. In deze studie wordt een nieuwe soort titanosaurus beschreven, een niet-vogelachtige dinosaurus die door experts de naam Qunkasaura pintiquiniestra heeft gekregen, vanwege verbanden met de geografie en cultuur van de vindplaats:
- “Qunka” was de oude aanduiding voor het gebied van Cuenca en Fuentes.
- “Saura” is de vrouwelijke variant van het Latijnse woord saurus dat “hagedis” betekent. Het is ook een eerbetoon aan de schilder Antonio Saura, die in Cuenca is overleden.
- “Pintiquiniestra” verwijst naar een personage uit de roman Don Quijote van Cervantes, namelijk de enorme “Koningin Pintiquiniestra”.