Spanje is nog steeds een “full democracy” volgens The Economist

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Afgelopen 6 december werd het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet gevierd, een Carta Magna die de weg naar de huidige moderne democratie vrij heeft gemaakt. Het Amerikaanse magazine The Economist maakt elk jaar een lijst bekend die de Democracy Index genoemd wordt waar Spanje voor 2018 op een 19e plaats staat.

De democratie-index is een ranglijst van landen samengesteld door de Economist Intelligence Unit, onderdeel van The Economist Group, het bedrijf dat onder meer het weekblad The Economist uitgeeft. De lijst is een weergave van het democratisch gehalte van bijna alle landen op de wereld, te weten 165 landen in de 2018 editie.

De democratie-index van The Economist wordt gevonden door per land deskundigen voor vijf categorieën twaalf vragen te laten beantwoorden met steeds drie keuzemogelijkheden en scores.

De categorieën zijn verkiezingen en pluralisme, functioneren regering, politieke deelname, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden. Men vindt de eindscore door de vijf deelscores voor de categorieën om te rekenen naar een schaal van 0 tot 10 en het gemiddelde te nemen. De index ontstaat door de landen op eindscore te sorteren.

2018

De eerste 20 landen op de lijst worden gezien als “full democracy” ofwel volledige democratie. Bovenaan de lijst staat traditiegetrouw (1) Noorwegen met een score van 9,87 gevolgd door (2) IJsland (9,58), (3) Zweden (9,39), (4) Nieuw Zeeland (9,26), (5) Denemarken (9,22), (6) Ierland en (7) Canada (9,15), (8) Australië (9,09), (9) Finland en (10) Zwitserland (9,03) en net niet in de top tien op (11) Nederland (8,89).

Spanje bevindt zich dit jaar nog net binnen de top 20 van volledig democratische landen op de 19e plaats met een score van 8,08, net onder Uruguay op de 18e plaats en Zuid Korea op de 20e plaats.

België is al jaren terug te vinden in de zogenaamde “flawed democracy” ofwel onvolledige democratie landen. In 2018 haalde België 7,78 punten wat goed is voor een 32e plaats van de 165 landen die op de democratie-index te vinden zijn.

Als er gekeken wordt naar slechts de landen die deel uitmaken van de G-20 dan staat Spanje op een vijfde plaats achter Canada, Australië, Duitsland en Groot Brittannië.

Over het algemeen doet Spanje het wat betreft de democratie beter dan landen zoals de Verenigde Staten (21), Italië (21) en buurlanden Portugal (26) en Frankrijk (29).

De politieke situatie in Spanje is met de regeringswijziging na een motie van wantrouwen en uiteraard de politieke problemen en spanningen wat betreft de autonome deelstaat Catalonië de laatste anderhalf jaar zeer rumoerig geweest. Maar blijkbaar heeft dit geen effect gehad op de democratie-index aangezien Spanje voor het derde jaar op rij op de 19e plaats te vinden is als volledige democratie.