MADRID – Op dinsdag 12 februari zal het proces beginnen tegen 12 voormalige Catalaanse separatistische politici en andere betrokkenen waarbij er twee rechtbanken zijn waar dit zal gebeuren, een is het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) in Madrid en de ander is het Catalaanse Hooggerechtshof (Tribunal Superior de Justicia de Catalunya) in Barcelona.
In totaal zijn er 12 personen die zich moeten verantwoorden voor de 7 rechters in het Hooggerechtshof in Madrid. In totaal kunnen deze 12 voormalige politici 177 jaar gevangenisstraf krijgen terwijl de openbare aanklager 119 jaar eist. De hoogste straf wordt geëist tegen Oriol Junqueras die voor 25 jaar de cel in kan gaan voor rebellie en verduistering van staatsgeld. Officieel heeft de rechtszaak de naam 20907/2017.
6 andere betrokkenen bij het Catalaanse afscheidingsproces moeten zich in een later stadium voor het Hooggerechtshof van Catalonië in Barcelona melden terwijl 7 belangrijke figuren Spanje ontvlucht zijn, waaronder o.a. Carles Puigdemont.
Grondwet
Dit is wat in artikel 2 van de grondwet staat en wat de basis vormt voor de rechtszaak: “De grondwet is gebaseerd op de onlosmakelijke eenheid van de Spaanse natie, het gemeenschappelijke en ondeelbare thuisland van alle Spanjaarden, en erkent en garandeert het recht op autonomie van de nationaliteiten en regio’s en de integratie en de solidariteit tussen hen allen”.
De Generalitat de Catalunya heeft dat artikel geschonden door op 1 oktober 2017 een referendum over afscheiding te houden welke door het Grondwettelijk Hof als ongrondwettelijk was verklaard en wat als doel had om de afscheiding van Catalonië te bewerkstelligen en een Catalaanse Republiek te vormen.
Er zijn vijf misdrijven van het Spaanse Wetboek van Strafrecht die worden berecht: rebellie, opruiing, verduistering, criminele organisatie en ongehoorzaamheid.
Rechtszaak
De hele rechtszaak, die van dinsdag tot en met donderdag plaatsvindt, wordt gadegeslagen door meer dan 600 Spaanse en buitenlandse journalisten al mogen er in de rechtszaal maar 15 tot 20 aanwezig zijn. In de zaal zullen per aangeklaagde ook 2 familieleden aanwezig mogen zijn en er staan twee vertalers klaar om alles naar het Catalaans te vertalen indien nodig. In eerste instantie werd door de Catalaanse verdediging geëist dat alles op hetzelfde moment naar het Catalaans vertaald zou worden maar dat gaat niet door.
Daarnaast wordt de rechtszaak live uitgezonden, o.a. op de Spaanse televisie RTVE vanaf 10 uur ‘s-morgens. Verwacht wordt dat het proces zo’n 3 maanden in beslag zal nemen.
Er zullen bijna 600 getuigen aan het woord komen waarvan het merendeel agenten van de Guardia Civil, Policia Nacional en Mossos d’Esquadra maar ook politici. Zo zullen de voormalig premier van Spanje Mariano Rajoy en de voormalige vice premier Soraya Sáenz de Santamaría als getuige op moeten treden maar ook de voormalige minister van Belastingzaken Montoro, de huidige voorzitter van het Catalaanse parlement Roger Torrent en de vice premier van Catalonië Pere Aragonés.
Politici
Dit zijn de betrokken politici en personen die zich voor het Hooggerechtshof in Madrid moeten verantwoorden:
Oriol Junqueras: Sinds 2 november 2017 in voorarrest. Voorzitter van de ERC-partij en voormalige vice premier van Catalonië. Tegen hem wordt 25 jaar geëist voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager eist 12 jaar celstraf en 12 jaar diskwalificatie voor opruiing en verduistering.
Carme Forcadell: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige voorzitter van het Catalaanse parlement (en tussen 2012-2015 voorzitter van het ANC). Tegen haar wordt 17 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie. De Openbare Aanklager eist 10 jaar celstraf en 10 jaar diskwalificatie voor opruiing.
Jordi Sánchez: Sinds 16 oktober 2017 in voorarrest. Voormalige voorzitter van de Assemblea Nacional Catalana (ANC) en huidige voorzitter van de nieuwe partij Crida Nacional per la República. Tegen hem wordt 17 jaar celstraf celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie. De Openbare Aanklager eist 8 jaar celstraf en 8 jaar diskwalificatie voor opruiing.
Jordi Cuixart: Sinds 16 oktober 2017 in voorarrest. Voormalige voorzitter van Omnium Cultural. Tegen hem wordt 17 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie. De Openbare Aanklager eist 8 jaar celstraf en 8 jaar diskwalificatie voor opruiing.
Jordi Turull: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige woordvoerder van de regioregering. Tegen hem wordt 16 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager eist 11 jaar celstraf en 11 jaar diskwalificatie voor opruiing en verduistering.
Raül Romeva: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige regiominister van Buitenlandse Zaken. Tegen hem wordt 16 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager eist 11 jaar celstraf en 11 jaar diskwalificatie voor opruiing en verduistering.
Joaquim Forn: Sinds 2 november 2017 in voorarrest. Voormalige regiominister van Binnenlandse Zaken en huidige kandidaat voor het burgemeesterschap van Barcelona. Tegen hem wordt 16 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager eist 11 jaar celstraf en 11 jaar diskwalificatie voor opruiing en verduistering.
Josep Rull: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige regiominister van Regionale Politiek. Tegen hem wordt 16 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager eist 11 jaar celstraf en 11 jaar diskwalificatie voor opruiing en verduistering.
Dolors Bassa: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige regiominister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid. Tegen haar wordt 16 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager eist 11 jaar celstraf en 11 jaar diskwalificatie voor opruiing en verduistering.
Carles Mundó: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige minister van Justitie. Tegen hem wordt 7 jaar jaar celstraf geëist en 16 jaar diskwalificatie voor een misdrijf van ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld. Daarnaast een boete van 30.000 euro. De Openbare Aanklager eist 7 jaar celstraf en 10 jaar diskwalificatie voor ongehoorzaamheid en verduistering en een boete van 30.000 euro.
Meritxell Borrás: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige minister van Regering. Tegen haar wordt 7 jaar jaar celstraf geëist en 16 jaar diskwalificatie voor een misdrijf van ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld. Daarnaast een boete van 30.000 euro. De Openbare Aanklager eist 7 jaar celstraf en 10 jaar diskwalificatie voor ongehoorzaamheid en verduistering en een boete van 30.000 euro.
Santi Villa: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige minister van Bedrijvigheid en Kennis. Tegen hem wordt 7 jaar jaar celstraf geëist en 16 jaar diskwalificatie voor een misdrijf van ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld. Daarnaast een boete van 30.000 euro. De Openbare Aanklager eist 7 jaar celstraf en 10 jaar diskwalificatie voor ongehoorzaamheid en verduistering en een boete van 30.000 euro.
Dit zijn de betrokken politici en personen die zich voor het Catalaanse Hooggerechtshof in Barcelona moeten verantwoorden:
Mireia Boya: In vrijheid. Voormalige parlementariër van de CUP-partij. Tegen haar wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden diskwalificatie vanwege ongehoorzaamheid geëist.
Lluis Corominas: In vrijheid. Voormalige voorzitter van de JxSi-partij en voormalige deelnemer van het parlementaire kabinet en voormalig lid van de PDeCAT-partij. Tegen hem wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden diskwalificatie vanwege ongehoorzaamheid geëist.
Lluis Guinó: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voorzitter van het parlementaire kabinet en lid van de PDeCAT-partij. Tegen hem wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden diskwalificatie vanwege ongehoorzaamheid geëist.
Anna Simó: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige deelnemer van het parlementaire kabinet en lid van PDeCAT-partij. Tegen haar wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden diskwalificatie vanwege ongehoorzaamheid geëist.
Joan Josep Nuet: In vrijheid. Een van de drie secretarissen van het parlementair kabinet en voormalig lid van Catalunya-En Comu. Tegen hem wordt 24.000 euro boete en 1 jaar en 4 maanden diskwalificatie vanwege ongehoorzaamheid geëist.
Dit zijn de betrokken politici die voor de Spaanse justitie gevlucht zijn en zich in het buitenland bevinden.
Carles Puigdemont: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige regiopremier van de Generalitat de Catalunya.
Antoni Comín: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige minister van Volksgezondheid.
Clara Ponsatí: Gevlucht naar België in oktober 2017 maar nu gevlucht naar Groot Brittannië (Schotland). Voormalige minister van Onderwijs.
Lluis Puig: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige minister van Cultuur.
Meritxell Serret: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige minister van Landbouw, Visserij en Veehouderij.
Anna Gabriel: Gevlucht naar Zwitserland in februari 2018. Voormalige parlementaire woordvoerder van de CUP-partij.
Marta Rovira: Gevlucht naar Zwitserland in maart 2018. Voormalige parlementaire woordvoerder van Junts pel Sí en algemeen secretaris van de ERC-partij.