Politie arresteert Belgische van terrorisme verdachte vrouw in Benidorm

Politie arresteert Belgische van terrorisme verdachte vrouw in Benidorm
Beeld: @policia / X

Politie arresteert Belgische van terrorisme verdachte vrouw in Benidorm

Agenten van de Nationale Politie hebben een 49-jarige Belgische voortvluchtige aangehouden in een hotel te Benidorm aan de Costa Blanca. De vrouw in kwestie had sinds 2019 een aanhoudingsbevel voor uitlevering, uitgegeven door Interpol. De voortvluchtige loopt het risico op een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden.

De vrouw, van oorsprong uit Turkije en in het bezit van de Belgische nationaliteit, werd gezocht in verband met terrorisme. Zij wordt verdacht lid te zijn van een gewapende terroristische organisatie. Het betreft haar betrokkenheid bij de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die door de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt aangemerkt.

Volgens de Spaanse media was de vrouw op het moment dat Interpol het arrestatiebevel uitvaardigde, aan het studeren aan de universiteit. Zij verliet België in 1997 en reisde naar Roemenië om zich bij de terroristische organisatie PKK aan te sluiten.

Van daaruit verhuisde ze naar Bulgarije en Griekenland om deel te nemen aan militaire en politieke formaties. Toen ze Griekenland verliet, ging ze naar Syrië om samen te werken met de terroristische organisatie.

De Belgische voortvluchtige werd overgedragen aan de onderzoeksrechter in Benidorm. Deze rechter heeft op verzoek van de Nationale Rechtbank bepaald dat ze via videoconferentie gehoord diende te worden en heeft haar uitlevering aan Turkije bevolen, met als gevolg haar onmiddellijke opsluiting.