Wijnconsumptie en export in Spanje opnieuw gestegen

Wijnconsumptie en export in Spanje opnieuw gestegen
Beeld: via canva.com

Wijnconsumptie en export in Spanje opnieuw gestegen

Spanje is beroemd om zijn uitgebreide wijncultuur en de verschillende smaken die het aanbiedt. Uit recente gegevens blijkt dat het wijnconsumptie in Spanje blijft groeien, met een stijging van 1,3% tot juli 2024. Dit is goed nieuws, want het laat zien dat steeds meer Spanjaarden waarde hechten aan wijn en hun voorkeur verschuift naar kwaliteitswijnen.

De cijfers tonen aan dat de wijnconsumptie in Spanje in juli dit jaar is gestegen tot 9,76 miljoen hectoliter. Dit wijst op een constante groei vergeleken met eerdere jaren. Een opvallend punt is echter dat, ondanks deze stijging, de verkoop in de voedings- en horecasector iets is afgenomen. Dit roept vragen op over waar die groei eigenlijk vandaan komt en welke kanalen echt profiteren van de toenemende vraag naar wijn.

Over de wijnexport zien we een gemengd beeld. In juli 2024 steeg de exportwaarde met 7%, maar het volume nam met 5,6% af. Dit verschil tussen waarde en volume laat ons zien hoe de internationale wijnmarkt beweegt en waar Spaanse wijnen zich verhouden tot andere landen.

Een belangrijk aspect van wijnexport zijn de prijzen. De gemiddelde prijs per liter is gestegen naar 5,05 euro, wat aantoont dat consumenten meer willen betalen voor kwaliteit. Spaanse wijnproducenten moeten echter voorzichtig zijn vanwege toenemende concurrentie uit landen zoals Frankrijk en Italië, evenals opkomende wijnlanden.

De verschuivende voorkeuren van wijnliefhebbers hebben een aanzienlijke invloed op de exportmarkt. Vooral jongere generaties hechten steeds meer waarde aan duurzame en ethische productiemethoden. Door in te spelen op deze trends kunnen Spaanse wijnproducenten hun huidige klanten behouden en tegelijkertijd nieuwe markten verkennen.