Schapen in de schaduw van zonnepanelen: hernieuwbare energie en herders delen de ruimte

Schapen in de schaduw van zonnepanelen: hernieuwbare energie en herders delen de ruimte
beeld: ai-beeld / redactie

Hernieuwbare energie wordt steeds belangrijker. Installateurs zijn creatief, en zo ontstond nu zelfs in Spanje een samenwerking tussen herders en energiebedrijven. Ze delen tussen Valencina en Salteras (Andalusië) een stuk terrein waar de schapen tussen de zonnepanelen grazen.

In Salteras is een kleine kaasmakerij die queso solar (zonnekaas) verkoopt. Het is de zaak van José Antonio Macías en zijn vrouw María Angeles Montes. Ze gingen tien jaar geleden van start en sprongen altijd al in de kijker omdat het de enige Andalusische kaasmakerij is die volledig met schapenmelk werkt. Gewoonlijk wordt verse kaas nochtans van koeien- of geitenmelk gemaakt.

1 jaar geleden sloeg het echtpaar ook de handen in elkaar met de zonnepaneleninstallatie Aljarafe. Dat is één van de faciliteiten van energiebedrijf Endesa nabij Sevilla, tussen de dorpen Salteras en Valencina om precies te zijn.

“We hebben minder stress omdat ze hier goed in de gaten worden gehouden”, vertelt Montes, terwijl haar 150 schapen tussen de zonnepanelen, kabels en een groepje influencers grazen. Die laatste kwamen eind november kijken naar de bijzondere samenwerking. Endesa werkte eerder ook al met imkers die hun bijenkasten tussen de panelen installeerden.

Naar schatting zou de volledige uitrol van zonnepanelen uiteindelijk zo een 0,4% van de vruchtbare grond in Spanje kunnen beslaan. Daar volgt vaak kritiek op, en bedrijven als Endesa zetten dan ook steeds meer in op samenwerking met de lokale bevolking om de gronden te delen. Geiten waren daarentegen geen optie geweest. Die zouden de panelen kunnen omver duwen, er bovenop springen of de kabels durven doorbijten.

Ook koeien zijn omwille van hun grootte niet geschikt voor een dergelijke samenleving. In de zomer vinden de schapen bovendien ook schaduw naast de zonnepanelen. In de winter dan weer beschutting voor het gure weer. Door het terrein af te grazen verkleinen ze ook het risico op brand.