MADRID – Een van de dingen waar woningeigenaren in bepaalde regio’s en gebieden van Spanje zich zorgen om maken is krakers. In een tv-spot van een bedrijf dat alarminstallaties verkoopt in Spanje is bv. te zien dat iemand een alarminstallatie wil hebben om te voorkomen dat er krakers in de woning komen wanneer zij op vakantie gaan. Een veelvoorkomend probleem op dit moment in Spanje waarbij vooral de autonome regio Catalonië genoemd wordt. Onderaan dit artikel meer informatie over krakers en wat het beste middel is om kraken tegen te gaan in Spanje.
Krakers (ocupas) zijn overal te vinden in Spanje, maar vooral in bepaalde regio’s van Spanje komt het vaker voor dat woningen gekraakt worden. Het woningportaal idealista heeft de laatste cijfers aan het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd over de periode januari tot en met juni 2022. In de eerste zes maanden van het afgelopen jaar werden 10.220 woningen gekraakt, 5,4% minder dan in het eerste halfjaar van 2021.
Catalonië lijstaanvoerder
Catalonië is de lijstaanvoerder in Spanje met in het eerste halfjaar van 2022 in totaal 4.341 gekraakte woningen. Dat zijn er heel veel, maar toch 6,4% minder dan de 4.639 gekraakte woningen in het eerste halfjaar van 2021. Gekeken naar de provincies staat Barcelona bovenaan met 3.246 gekraakte woningen, gevolgd door Tarragona met 482, Girona met 440 en Lleida met 173 gekraakte woningen in Catalonië.
Als tweede op de lijst staat Andalusië met 1.498 gekraakte woningen, een daling van 6,3% vergeleken met de 1.598 gekraakte woningen in het eerste halfjaar van 2021. In Andalusië werden de meeste woningen gekraakt in de provincie Sevilla met 472 gevolgd door Málaga met 274, Cádiz met 244 en Almería met 171. In Córdoba waren dat er 104 gevolgd door 94 gekraakte woningen in zowel Granada als Huelva en 45 woningen in Jaén.
De Comunidad Valenciana of Valencia regio staat op een derde plaats met 1.270 gekraakte woningen. In tegenstelling tot andere regio’s is het aantal gekraakte woningen vergeleken met 2021 gestegen met 23,7% omdat dit er in het eerste halfjaar van 2021 nog 1.027 waren. De meeste woningen werden gekraakt in de provincie Valencia met 657 gevolgd door Alicante met 431 en Castellón met 182 gekraakte woningen.
De hoofdstad van Spanje en autonome regio Madrid staat als vierde op de lijst met 912 gekraakte woningen, een daling van 15,4% vergeleken met de 1.078 gekraakte woningen in het eerste halfjaar van 2021.
Dit zijn het aantal gekraakte woningen in andere regio’s: Aragón 132; Asturië 40; Balearen 228; Canarische Eilanden 280; Cantabrië 49; Castilla-La Mancha 458; Castilië en León 177; Baskenland 143, Extremadura 97; Galicië 110; Murcia regio 382; Navarra 64; La Rioja 26; Ceuta 7; Melilla 6.
Beste wapen: alarminstallatie
Krakers weten precies wat ze doen en in veel gevallen zijn het niet meer families die een woning bezetten, maar wordt het kraken georganiseerd door maffia’s die daarna de gekraakte woningen verhuren aan derden.
Het klinkt als een verkooppraatje, maar volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie is een alarminstallatie het beste wapen om snel op te kunnen treden tegen krakers van woningen. Het is namelijk belangrijk te weten op welke datum een woning illegaal bezet werd omdat de politie zonder gerechtelijk bevel de krakers binnen 48 uur tijd uit de woning mag halen.
De politie spreekt een veelgehoord gerucht tegen want het is niet zo dat als je na enkele uren of dagen afwezigheid terugkomt bij de eigen woning en krakers aantreft het niet met de politie mogelijk is om de krakers uit de woning te krijgen. Als de eigenaar kan aantonen dat de woning hen hem/haar is dan kan de politie de krakers arresteren waarna deze een boete of zelfs een celstraf krijgen. Dat dient echter wel binnen 48 uur te gebeuren.
Een alarminstallatie die verbonden is met een centrale die de politie meteen belt kan daarbij een belangrijke rol spelen want als men de exacte datum weet dat de krakers een woning bezetten kan de politie zonder tussenkomst van een rechter binnen 48 uur de krakers uit de woning zetten.
Dat is ook vaak de reden dat krakers de eerste dagen zo onopvallend mogelijk in de gekraakte woning leven. Na 48 uur wordt het moeilijker en dus kan een goede alarminstallatie die verbonden is met een centrale de oplossing bieden.
Manier van kraken
Een kraker (ocupa) is iemand die na het innemen van een woning aantoont van plan is te blijven zonder dat deze persoon daar geweld voor heeft gebruikt. Is er sprake van geweld en/of intimidatie dan spreekt men niet meer over het kraken/bezetten (ocupación) maar over usurpatie (usurpación).
Type woning
Daarbij moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen het type woning. Als krakers een vakantiewoning (segunda residencia) bezetten geldt dat het om een ‘simpele’ overtreding gaat met een geldboete of als er sprake is van geweld en/of intimidatie een tot twee jaar celstraf.
De straffen worden hoger als er sprake is van het bezetten of kraken van een woning die gebruikt wordt als hoofdwoning (residencia habitual). In dat geval geldt vaak geen geldboete, maar meteen een celstraf tussen de 6 maanden en 2 jaar. Is er sprake van geweld en/of intimidatie dan kan de celstraf tussen 1 en 4 jaar liggen en een hoge boete.
Feit is echter dat krakers precies weten wat ze doen, hoe en welke woningen ze bezetten en op welke manier. Daarom is het dus belangrijk om krakers er zo snel mogelijk, binnen 48 uur en nog voordat ze zich ‘vestigen’ in een woning door eigen spullen te plaatsen etc. uit de woning te halen.
Er is echter onenigheid over de wetten wat betreft huisbezetting en krakers waardoor er veel verschillende scenario’s zijn en het in sommige gevallen wel mogelijk is om krakers uit een woning te krijgen en in sommige gevallen dat lastiger is.