Beste Jamón Serrano van Spanje komt uit het “vergeten” Teruel

Beste Jamón Serrano van Spanje komt uit het "vergeten" Teruel
Beeld: Jamones Castelfrío / web

Beste Jamón Serrano van Spanje komt uit het “vergeten” Teruel

In de wereld van culinaire hoogstandjes is er weinig dat zo geliefd is als jamón serrano. Deze Spaanse ham, beroemd om zijn rijke smaak en unieke textuur, heeft een speciale plaats in de harten van fijnproevers over de hele wereld. Onder de vele regio’s die deze delicatesse produceren, steekt Teruel met kop en schouders boven de rest uit. Recentelijk werd het merk ‘Jamones Perfecto’, afkomstig uit deze regio, door het Spaanse ministerie van Landbouw Visserij en Voedsel bekroond als het beste jamón serrano van Spanje.

Het succes van de ‘Jamones Perfecto’ van Jamones Castelfrío is te danken aan hun toewijding aan kwaliteit en vakmanschap. Ze selecteren alleen de beste stukken vlees en volgen strikte normen voor de rijping. Dit zorgt ervoor dat elke ham die ze produceren, voldoet aan de hoogste standaarden van smaak en textuur. De combinatie van hoogwaardige ingrediënten en traditionele productiemethoden maakt hun jamón serrano uniek.

Jamón serrano is een traditionele Spaanse gedroogde ham die wordt gemaakt van witte varkensrassen. Het woord “serrano” verwijst naar de bergachtige gebieden waar deze ham oorspronkelijk vandaan komt. De ham wordt gedurende een lange periode gerijpt, wat resulteert in een intense smaak en een unieke textuur. De productie van jamón serrano vereist vakmanschap en aandacht voor detail, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van het eindproduct.

De bereidingswijze van jamón serrano omvat verschillende stappen, waaronder het zouten, drogen en rijpen van de ham. Het proces kan enkele maanden tot jaren duren, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur. Tijdens de rijping ontwikkelt de ham zijn kenmerkende aroma en smaakprofiel, dat wordt gekenmerkt door een combinatie van zout, nootachtige tonen en een subtiele zoetheid.

De smaak van jamón serrano is een van de belangrijkste redenen waarom het zo populair is. Bij het proeven van deze ham ervaar je een harmonieuze balans tussen zout en zoet, met een rijke umami-smaak die de zintuigen prikkelt. De textuur is mals en smelt bijna op de tong, wat bijdraagt aan de algehele eetervaring.

Bij het snijden van jamón serrano onthult de ham een prachtige kleur, variërend van diep rood tot lichtroze, met een gelijkmatige marmering van vet. Dit vet is essentieel voor de smaak, omdat het tijdens het rijpingsproces de smaken in de ham versterkt. Het aroma van jamón serrano is ook opmerkelijk; het heeft een karakteristieke geur die doet denken aan gedroogd vlees en noten, wat het nog aantrekkelijker maakt voor fijnproevers.

Ga naar de inhoud