SpanjeWeetje: Vrijdag 13 is geen ongeluksdag in Spanje

SpanjeWeetje: Vrijdag 13 is geen ongeluksdag in Spanje
Beeld: via canva.com

SpanjeWeetje: Vrijdag 13 is geen ongeluksdag in Spanje

Volgens wetenschappelijk onderzoek is vrijdag de 13e bijna overal ter wereld een ongeluksdag, behalve in Spanje. Voor de Spaanse cultuur is namelijk dinsdag de 13e een ongeluksdag. Inwoners van Spanje, Griekenland en Zuid-Amerikaanse landen ervaren dinsdag als een ongeluksdag. Daarom is vrijdag de 13e geen probleem in Spanje en zul je hopelijk geen ongeluk ervaren.

Waarom dan een vrijdag de 13e? Volgens historische verslagen heeft deze datum betekenis vanwege de kruisiging van Jezus, die samenviel met het als ongelukkig beschouwde nummer 13. De Romeinen voerden traditioneel executies uit op vrijdag de 13e, een praktijk die ook in Engeland werd waargenomen.

Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende van oktober 1307, in Frankrijk, alle Tempeliers werden gearresteerd op bevel van Filips de Schone, gebaseerd op valse beschuldigingen. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de uiteindelijke ondergang van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien wordt vrijdag de dertiende beschouwd als een ongeluksdag.

Het wordt ook gesuggereerd dat vrijdag de dertiende is afgeleid van een Noorse legende over de kwaadaardige god Loki, die als een onuitgenodigde dertiende gast op het feest arriveert en de aarde in rouw dompelt. Anderen beweren dat vrijdag de dertiende zou kunnen voortkomen uit de dag waarop heksen samenkomen.

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt, is niet helemaal duidelijk, maar wetenschappelijk bewezen is het niet zo, dus het gaat om een mythe. Overigens heeft Italië geen ongeluksvrijdag of dinsdag de 13e maar vrijdag de 17e.

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat vrijdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er in sommige gevallen (dus niet altijd) niet.

Ga naar de inhoud