MADRID – Ben je in Spanje en een beetje bijgelovig? Pas dan op want dinsdag de 13e is een ongeluksdag in Spanje. Deze dag is te vergelijken met vrijdag de 13e in Nederland en België, maar dan op een dinsdag. Vooral voor diegene die een bijgeloof hebben kan een dag zoals vandaag slecht uitpakken maar waar komt dinsdag de 13e dan toch vandaan?
Dinsdag de 13e is in Spanje een ongeluksdag alleen weet men niet zo goed waar dat vandaan komt. Zijn het de legendes, de cultuur of heeft het met religie te maken. Een veelgebruikte term op de ongeluksdag is “trezdidavomartiofobia”, een hele mond vol. Daarnaast is er een gezegde welke zegt “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” wat zoveel betekent als “Op dinsdag trouw je niet, ga je niet op reis en verlaat je het huis niet”.
Dinsdag de 13e heeft waarschijnlijk haar oorsprong in juni 1276 toen de stad Xàtiva in Valencia ingenomen werd door de Moren. Maar het kan ook zijn dat het getal 13 verwijst naar de bijbel waarbij het laatste avondmaal 13 personen aanwezig waren, de 13e was Judas, of naar de “apocalipsis” in hoofdstuk 13. Ook kan de oorsprong van dinsdag de 13e te maken hebben met de val van de stad Constantinopel op 29 mei 1453.
Ongeluksdag dinsdag de 13e is niet alleen weggelegd voor Spanje want ook in andere landen zoals Griekenland, Chili, Argentinië en Venezuela is dinsdag de 13e een ongeluksdag. In Italië echter is vrijdag de 17e een ongeluksdag terwijl inwoners op de rest van de planeet op vrijdag de 13e een ongeluksdag hebben, althans volgens het bijgeloof.