Spanje sluit paspoortcontroles zoals in Duitsland uit

Spanje sluit paspoortcontroles zoals in Duitsland uit
Beeld: via europa press

Spanje sluit paspoortcontroles zoals in Duitsland uit

De recente beslissing van Duitsland om tijdelijke paspoortcontroles in te voeren op zijn grenzen heeft geleid tot een krachtige reactie vanuit Spanje. Terwijl andere Europese landen kiezen voor strengere maatregelen om onregelmatige migratie tegen te gaan, blijft Spanje vasthouden aan zijn en Europa’s principes van vrijheid van beweging en open grenzen.

De gesprekken over grenzen en paspoortcontroles zijn niet alleen belangrijk voor het hele land, maar ook voor de regio, vooral als we naar Catalonië kijken. De minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat Spanje geen voornemens heeft om de controle over de grenzen en migratie over te dragen aan de Generalitat de Cataluña, hoewel dat in de Spaanse media als een optie werd genoemd.

Het Schengen-verdrag is essentieel voor de Europese samenwerking en vergemakkelijkt vrij verkeer tussen landen. Volgens artikelen 25 en 27 van de Schengencode mogen interne controles alleen in “uitzonderlijke situaties” van veiligheid worden ingesteld. De minister onderstreept dat Spanje deze maatregelen alleen in specifieke omstandigheden heeft gebruikt, zoals tijdens de NAVO-top of de recente pandemie.

Dit roept vragen op over wat als “uitzonderlijke situaties” kan worden beschouwd. Wanneer is het gerechtvaardigd om de vrijheid van beweging te beperken? De Spaanse regering lijkt zich te verzetten tegen de trend van toenemende controles in andere EU-landen, waarbij het hoofdzakelijk vertrouwt op EU-instellingen om hierop toezicht te houden.

De beslissing van Duitsland om controles in te voeren betekent niet alleen een verandering in hun migratiebeleid, maar het stelt ook vragen over de solidariteit tussen EU-lidstaten. Wanneer landen als Duitsland besluiten om hun grenzen te sluiten of striktere controles in te voeren, kan dit leiden tot spanningen binnen de EU.