Gebrek aan regen en extreme hitte zorgen voor massale boomsterfte in Murcia

Gebrek aan regen en extreme hitte zorgen voor massale boomsterfte in Murcia
Beeld: ai-beeld / redactie

Gebrek aan regen en extreme hitte zorgen voor massale boomsterfte in Murcia

Slecht nieuws in de Zuidelijke provincie Murcia. Het gebrek aan neerslag en de extreme hitte van de afgelopen maanden wegen zwaar op de bomen daar. Deze ongunstige weersomstandigheden hebben geleid tot aanzienlijke stress bij de bomen die in deze regio groeien. Maar liefst 5,7% van alle bomen stierf er ten gevolge van de gecombineerde effecten van de meteorologische condities. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de lokale flora, maar ook voor de biodiversiteit en het ecosysteem in zijn geheel.

De bomen in de regio van Murcia drogen uit. Zowel de gebrekkige regen als de hoge temperaturen zorgen er voor een delicate situatie. 5,7% van alle bossen stierf dit jaar en dat cijfer loopt zelfs op tot 15 a 17% voor wie naar de gekweekte bomen als amandelen, wijnranken of olijfbomen kijkt. De stuwmeren van de Segura bevinden zich op dit moment onder 16% van hun totale capaciteit.

Schaarse regen is geen uitzondering in Murcia. Met een jaarlijks gemiddelde van 300 a 350 liter per vierkante meter zit de provincie op de helft van het Spaanse gemiddelde. Het afgelopen jaar was echter het droogste sinds de metingen de afgelopen 63 jaar. In totaal viel slechts 137 liter per vierkante meter.

Naast die gebrekkige regen waren er echter ook de bijzonder hoge temperaturen. De winter was de warmste van de hele geschiedenis. Met een gemiddelde van 11.9 graden lag die 2,5 graden boven het gewone gemiddelde. Ook de lente en de zomer waren uitzonderlijk warm. De situatie is zo erg dat zelfs autochtone bomen als de steeneik, de cipres of de rozemarijnstruik sterven.

Niet alleen voor de natuur is de situatie dramatisch. Ook boeren die onder meer graan, druiven, olijven of amandelen telen lijden zwaar onder de meteorologische omstandigheden.

Ga naar de inhoud