Komt de drijvende supermarkt van Carrefour ook naar Spanje?

Komt de drijvende supermarkt van Carrefour ook naar Spanje?
Beeld: youtube / screenshot

Komt de drijvende supermarkt van Carrefour ook naar Spanje?

Een van de interessantste ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de opkomst van drijvende supermarkten of supermarktboten. Dit vernieuwende concept, geïntroduceerd door de Franse supermarktketen Carrefour, heeft zowel consumenten als experts in de retailsector aangetrokken. De vraag is of Carrefour ook van plan is om dit concept van de “supermercado flotante” naar Spanje te brengen. Onderaan dit artikel is een promotievideo van de Carrefour-supermarktboot te bekijken.

De drijvende supermarkt is een innovatief idee dat boodschappen direct naar het water brengt, waar klanten ze nodig hebben. Het concept is ontstaan vanuit de wens om klanten te bedienen op locaties die normaal gesproken moeilijk bereikbaar zijn voor reguliere winkels. Het is een eenvoudig maar slim idee: een volledig uitgeruste supermarkt op een boot die langs kusten en stranden vaart.

In 2018 werd voor het eerst gesproken over de drijvende supermarkt van Carrefour, die zich bevindt voor de kust van Dubai. De Franse supermarktketen lanceerde samen met zijn lokale partner, Majid Al Futtaim, deze unieke drijvende supermarkt. Deze supermarkt was geopend van 10 tot 18 uur, zes dagen per week. Het doel was om twee soorten klanten te bedienen: ultrarijke jachten die voor anker gingen bij de kust en zwemmers op de drie stranden van Dubai.

Sindsdien heeft het model zich ook over de Middellandse Zee verspreid tot aan de kust van Turkije. De supermarktboot vaart langs de drukste baaien en stranden en verkoopt een basisassortiment producten. Dus in plaats van de hele dag eten en drinken te moeten kopen voordat ze gaan varen, kunnen klanten ontspannen wachten tot de Carrefour-boot voorbij is.

De eerste winkel in Dubai bood 300 verschillende producten aan, waaronder sandwiches, verse producten, ijs, koude dranken, zonnebrandcrème en nog veel meer om een dag op zee door te brengen zonder tekorten te hebben. De supermarktboot stelt klanten die veel besteden in staat om telefonisch of via een mobiele app te bestellen. Een medewerker van de supermarkt zorgt ervoor dat de bestelling binnen 45 minuten per boot bij de consument wordt afgeleverd.

De potentiële komst van drijvende supermarkten naar de Spaanse kusten is een onderwerp van groot interesse en speculatie in de retailsector. Spanje, met zijn uitgestrekte kustlijn en bloeiende toerisme-industrie, lijkt een ideale markt voor het concept van drijvende supermarkten.

Er zijn verschillende Spaanse kustregio’s die geschikt worden geacht voor de introductie van drijvende supermarkten. Enkele van deze regio’s zijn de Costa Brava en Costa Blanca. Deze regio’s hebben vele kleine baaien die soms moeilijk te bereiken zijn. Ook de Costa del Sol is aantrekkelijk voor een supermarktboot.

Daarnaast behoren ook de Balearen eilanden tot de kansrijke locaties, zoals Mallorca, Menorca en Ibiza. Op deze eilanden zijn er naast afgelegen stranden ook veel luxe bootverkeer tijdens de zomermaanden. Het introduceren van drijvende supermarkten in deze regio’s zou daarom een interessante mogelijkheid kunnen zijn.

Als Carrefour van plan is om drijvende supermarkten in Spaanse wateren te introduceren, zullen ze te maken krijgen met verschillende regelgevende en logistieke uitdagingen. Allereerst zijn er de maritieme wetten, waaronder de Spaanse en EU-regelgeving voor commerciële activiteiten op zee. Deze voorschriften moeten worden nageleefd om een ​​winkel op zee te exploiteren.

Daarnaast spelen milieuoverwegingen een belangrijke rol. Het is essentieel om rekening te houden met de mogelijke impact van drijvende supermarkten op het mariene ecosysteem en kustgebieden. 

Verder is het verkrijgen van lokale en regionale vergunningen voor een winkel aan boord van een boot een complex proces. Carrefour zal moeten voldoen aan alle vereisten en goedkeuringen verkrijgen van de relevante autoriteiten om hun activiteiten legaal uit te voeren.

Ga naar de inhoud