Voor minder dan 50.000 euro kun je een van deze wijngaarden kopen in Spanje

Voor minder dan 50.000 euro kun je een van deze wijngaarden kopen in Spanje
Beeld: via canva.com

Voor minder dan 50.000 euro kun je een van deze wijngaarden kopen in Spanje

Ben je een wijnliefhebber en wil je graag onder de Spaanse zon je droom waar maken van een eigen bodega? Met meer dan 4000 bodega’s in het land, biedt de vastgoedmarkt unieke kansen voor wijnliefhebbers en investeerders. We geven vijf bijzondere bodega’s die te koop zijn voor minder dan 50.000 euro.

Volgens het Spaans Statistiekbureau (INE) herbergt Spanje 4078 wijnhuizen. Deze hoeveelheid is noodzakelijk, aangezien de Spanjaarden jaarlijks gemiddeld 381 miljoen liter wijn en mousserende wijn consumeren, wat leidt tot een uitgave van 1,1 miljard euro. Dit komt neer op een gemiddelde consumptie van 3,8 liter wijn per persoon met een jaarlijkse besteding van 24,30 euro.

Volgens een recent rapport heeft Spanje in 2023 meer dan 28 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, waarmee het land als de derde grootste wijnproducent ter wereld eindigde. Frankrijk staat op de eerste plaats met ongeveer 50 miljoen hectoliter, gevolgd door Italië op de tweede plaats. De Verenigde Staten en Chili vervolledigen de globale top vijf.

Indien je de ambitie hebt om een eigen wijnmakerij te bezitten, biedt het makelaarskantoor Aldeas Abandonadas diverse opties aan voor wijnhuizen (boederijen of woningen) met wijngaarden te koop in verschillende regio’s van Spanje, met prijzen vanaf minder dan 50.000 euro.

Wijngaard met huis in Ourense (Galicië)

De eerste bodega die we onder de loep nemen, is een charmante combinatie van een wijngaard en een stenen huis in Ourense, gelegen in het prachtige Galicië. Deze aanbieding omvat een wijngaard die voor 90% uit de Mencía-druif bestaat, aangevuld met 10% Godello. Het stenen huis heeft twee verdiepingen en is gedeeltelijk gerenoveerd, wat het een ideale plek maakt om te wonen en te werken.

De wijngaard zelf beslaat een oppervlakte van 6100 vierkante meter en is goed onderhouden. Het stenen huis heeft al enige renovatie ondergaan, maar er is nog ruimte voor verbetering. Nieuwe eigenaren kunnen hun creativiteit gebruiken om het huis verder te renoveren en het te transformeren in een gezellige wijnboerderij of een bed and breakfast. Dit zou niet alleen extra inkomsten genereren, maar ook de aantrekkingskracht van de bodega vergroten. Vraagprijs is 49.500 euro. Meer informatie.

Wijngaard met schuur in Lugo (Galicië)

Een andere interessante aanbieding is een finca met een wijngaard en een oude bodega-cabaña in Lugo, ook gelegen in Galicië. Voor een zeer competitieve prijs van 26.400 euro biedt deze bodega een geweldige kans voor aspirant-wijnproducenten.

Deze finca beslaat een oppervlakte van 3658 vierkante meter en is vrijwel volledig beplant met Mencía-druiven. De huidige eigenaar heeft de wijngaard zes jaar geleden aangeplant, wat betekent dat de planten nu in hun beste groeifase zijn. Dit is een cruciale factor voor de toekomstige wijnproductie.

Naast de wijngaard beschikt de finca over een charmante, historische schuur, die ook wel cabaña wordt genoemd. Deze locatie heeft veel karakter en kan dienen als opslagruimte of zelfs als proeverij voor gasten. De beschikbare ruimte op de finca biedt diverse mogelijkheden voor uitbreiding. Nieuwe eigenaren zouden kunnen overwegen om extra druivensoorten te planten of een klein wijnhuis te realiseren. Vraagprijs is 26.400 euro. Meer informatie.

Wijngaard met groot gebouw in La Rioja

De volgende aanbieding van een bodega, bevindt zich in La Rioja, een van de meest beroemde wijnregio’s van Spanje. Voor slechts 25.000 euro kan deze bodega de jouwe zijn, en het biedt een scala aan mogelijkheden voor wijnproductie.

Deze bodega heeft tot vier jaar geleden wijn geproduceerd. Het gebouw heeft drie verdiepingen van elk 30 meter en biedt plaats aan 25.000 kilo druiven. Daarnaast zijn er vier betonnen tanks met een capaciteit van 16.000 liter, wat het een functionele ruimte maakt voor wijnproductie.

Een van de aantrekkelijke aspecten van deze bodega is de mogelijkheid om het pand her te bestemmen. Het kan eenvoudig worden omgevormd tot een woning of zelfs tot twee onafhankelijke picknickplaatsen. Dit opent de deur naar verschillende zakelijke mogelijkheden, zoals het aanbieden van accommodatie of evenementen. Vraagprijs is 25.000 euro. Meer informatie.

Wijngaard met wijncollectie in Zamora (Castilla en León)

Een andere unieke kans is deze eeuwenoude bodega in Zamora, gelegen in Castilla en León. Deze bodega is strategisch gelegen nabij de snelweg en biedt een uitstekende toegang tot de regio. De bodega wordt aangeboden voor 50.000 euro.

Met een oppervlakte van 400 vierkante meter biedt deze bodega veel ruimte voor diverse toepassingen. Daarnaast zijn er faciliteiten zoals drinkwater en elektriciteit beschikbaar, wat het eenvoudiger maakt om de bodega operationeel te houden.

Een bijzonder aspect van deze bodega is de inbegrepen collectie van wijnen van hoge kwaliteit. Deze verzameling bevat flessen van grote oogsten, wat het een waardevolle aanvulling maakt voor elke wijnliefhebber. Daarnaast zijn er oude vaten, klei-flessen en keramische collecties die de geschiedenis en traditie van de bodega benadrukken. Vraagprijs is 50.000 euro. Meer informatie.

Wijngaard op helling in Ribeira Sacra (Galicië)

Tot slot bekijken we een schuur met een wijngaard van 800 vierkante meter in de prachtige Ribeira Sacra-regio in Lugo, Galicië. Voor slechts 20.000 euro is dit een aanbieding voor diegenen die willen investeren in de wijnindustrie.

De wijngaard zelf is goed onderhouden en biedt de mogelijkheid om hoogwaardige druiven te telen. De regio Ribeira Sacra staat bekend om zijn steile hellingen en terrassen, wat zorgt voor een uniek microklimaat dat ideaal is voor de teelt van druiven zoals Mencía en Godello. Deze druiven zijn perfect voor het maken van zowel rode als witte wijnen die de lokale tradities weerspiegelen.

Met de groeiende belangstelling voor agritoerisme, biedt deze wijngaart veel mogelijkheden voor nieuwe eigenaren. Het creëren van een proeverijruimte of het organiseren van rondleidingen door de wijngaard kan een extra inkomstenbron genereren. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige omgeving terwijl ze meer leren over de wijnproductie en de unieke kenmerken van de Ribeira Sacra-regio. Vraagprijs is 20.000 euro. Meer informatie.

LET OP: Na onze publicatie kan het voorkomen dat deze bodega’s inmiddels verkocht zijn, aangezien er voor deze lage prijzen volop wijnliefhebbers zijn die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een wijngaard in Spanje.