Kan een staking in de Luchtvaartsector in Spanje nog vermeden worden?

Kan een staking in de Luchtvaartsector in Spanje nog vermeden worden?
Beeld: via europa press / stock

Kan een staking in de Luchtvaartsector in Spanje nog vermeden worden?

Het lijkt erop dat een staking op de Spaanse luchthavens bijna onvermijdelijk is. De recente gesprekken tussen werkgevers en vakbonden voor het grond- en handlingpersoneel om een staking te vermijden, zijn niet gelukt, waardoor de kans op stakingsacties groter is geworden. Er zijn echter nog geen data bekend voor deze mogelijke landelijke staking op de Spaanse luchthavens.

De situatie tussen de werkgevers en de vakbonden CCOO, UGT en USO is gespannen. De recente vergadering die plaatsvond, heeft duidelijk gemaakt dat er grote verschillen bestaan tussen de verwachtingen van de werknemers en de mogelijkheden die de werkgevers bieden.

De aankondiging van de voorgenomen staking is een signaal van de vakbonden voor iedereen die betrokken is bij de luchthavens in Spanje. Volgens de vakbonden zou deze staking alle bedrijven die verbonden zijn aan de overkoepelende organisatie ASEATA treffen. Dit omvat onder andere South, Aviapartner, Menzies, Azul Handling, Swissport en Groundforce. Het gaat om een groep van 30.000 tot 40.000 werknemers die mogelijk opgeroepen worden om hun werk stop te zetten.

De belangrijkste punten van onenigheid tussen de werkgevers en werknemers omvatten:

  • Salarisgaranties: Veel werknemers voelen zich benadeeld in termen van salaris, vooral gezien de inflatie en stijgende kosten.
  • Werkschema’s: Er zijn beschuldigingen van oneerlijke praktijken met betrekking tot werkschema’s, waaronder onverwachte veranderingen die werknemers zwaar onder druk zetten.
  • Communicatie: Het gebrek aan duidelijke communicatie tussen werkgevers en werknemers draagt bij aan de frustratie en onvrede onder het personeel.

De gevolgen van een staking zijn verstrekkend. Voor passagiers betekent dit mogelijk vertragingen en annuleringen van vluchten, wat leidt tot frustraties en extra kosten. Voor werknemers kan een staking ook financiële gevolgen hebben, omdat ze vaak geen loon ontvangen tijdens deze periode.