Het einde van de Golden Visa in Spanje en het effect op buitenlandse investeringen en de Huisvestingsmarkt

Het einde van de Golden Visa in Spanje en het effect op buitenlandse investeringen en de Huisvestingsmarkt
beeld: ai-beeld / redactie

Het Spaanse parlement staat op het punt de zogenaamde “Golden Visa” af te schaffen. Deze speciale verblijfsvergunningen werden in 2013 ingevoerd om niet-EU-burgers aan te trekken die bereid waren minimaal 500.000 euro te investeren in Spaans vastgoed. De verwachting is dat de nieuwe wet in januari in werking treedt, waardoor nieuwe aanvragen voor deze visa niet langer mogelijk zullen zijn. De aanpassing maakt deel uit van een bredere inspanning om te zorgen dat huisvesting meer als een recht dan als een handelswaar wordt behandeld.

Golden visa’s zijn verblijfsvergunningen voor buitenlanders die aanzienlijke investeringen doen in Spanje. Tot nu toe konden investeerders die ten minste 500.000 euro in Spaans onroerend goed staken, aanspraak maken op een verblijfsvergunning. Naast vastgoed investeringen van meer dan 500.000 euro waren er andere manieren om een Golden Visa te verkrijgen, zoals investeringen van minstens twee miljoen euro in Spaanse staatsobligaties of meer dan één miljoen euro in Spaanse aandelen. Ook een storting van één miljoen euro op een Spaanse bank of een project dat als “van algemeen belang” wordt erkend, kon kwalificeren voor een visum.

Sinds de invoering in 2013 zijn er bijna 14.580 van deze visa toegekend. In de loop der jaren zijn de aantallen toegenomen, met 461 visa in 2016, 947 in 2017, 998 in 2018, en 3273 in 2023. Deze toename, vooral in de afgelopen twee jaar, leidde tot zorgen en uiteindelijk tot de beslissing om de regeling te beëindigen. Vooral in steden als Barcelona, Madrid, Málaga en op de Balearen was de vraag naar vastgoed onder buitenlandse investeerders groot. De meeste investeerders kwamen uit China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en andere landen zoals Iran, Venezuela en Mexico.

De afschaffing van de Golden Visa komt op een moment dat de vastgoedmarkt in Spanje al onder druk staat. Volgens het Anuario Inmobiliario van de Spaanse Registrators van Eigendommen waren 9,7% van de woningaankopen door buitenlanders in 2023 transacties boven de 500.000 euro. In totaal vonden er in dat jaar meer dan 87.000 transacties plaats, waarvan meer dan 8400 met bedragen boven deze grens. De meeste van deze aankopen hadden directe gevolgen voor de stijging van de vastgoedprijzen in Spanje, wat bijdroeg aan de toenemende druk op de woningmarkt en de betaalbaarheid van woningen voor de lokale bevolking.

De afschaffing van de Golden Visa past binnen de bredere visie van de Spaanse regering om speculatie in vastgoed aan banden te leggen en huisvesting betaalbaar te maken voor de Spaanse burgers. Het blijft echter de vraag welke effecten dit zal hebben op de bredere economie en de aantrekkelijkheid van Spanje voor buitenlandse investeerders. De nieuwe regelgeving roept gemengde reacties op, waarbij sommige experts waarschuwen dat het beëindigen van deze visa het investeringsklimaat kan schaden.