Het succes van de hogesnelheidstrein AVE tussen Spanje en Frankrijk

Het succes van de hogesnelheidstrein AVE tussen Spanje en Frankrijk
beeld: RENFE / facebook
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De hogesnelheidstrein AVE tussen Spanje en Frankrijk heeft in de eerste zes maanden al bijna 300.000 reizigers vervoerd. De treindienst, geëxploiteerd door de Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE, verbindt Barcelona en Madrid via Lyon met Marseille en telt in totaal 16 stations in beide landen. RENFE positioneert zich met de AVE als nieuwe concurrent op de Franse spoorwegmarkt en mikt op een bezettingsgraad van 75% in de treinen.

De start van de dienstregeling van de AVE naar Frankrijk is succesvol verlopen. RENFE heeft na het doorlopen van alle technische, operationele en administratieve procedures met eigen personeel op 13 juli 2023 voor het eerst een Spaanse machinist ingezet voor een commerciële AVE-dienst voorbij Perpignan. Lyon, Marseille, Montpellier, Avignon, Valence, Nîmes, Aix-en-Provence, Narbonne en Perpignan zijn sinds de zomer rechtstreeks per trein verbonden met Spanje.

Het aantal ritten is geleidelijk opgevoerd tijdens de zomer om de stabiliteit van de dienst te garanderen. In oktober is het maximale aantal van 28 ritten per week bereikt. RENFE spreekt van een positieve balans wat betreft operaties en reizigersaantallen in het eerste half jaar.

De verwachting is dat de populariteit van de AVE naar Frankrijk de komende jaren verder zal groeien. RENFE bereidt uitbreidingsplannen voor om meer stations in Zuid-Frankrijk aan te doen. Ook wordt onderzocht of de dienst kan worden doorgetrokken naar steden als Toulouse, Bordeaux en Straatsburg.

De hogesnelheidslijn in Frankrijk zal de komende jaren verder worden uitgebreid, wat gunstig is voor de plannen van RENFE. Het bedrijf zet vol in op comfort en service aan boord om reizigers uit Frankrijk over te halen de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.

Dienstregeling Barcelona-Lyon

De AVE tussen Barcelona en Lyon stopt onderweg in Girona, Figueres Vilafant, Perpignan, Narbonne, Montpellier, Nîmes, Valence en Lyon Part Dieu. De trein vertrekt dagelijks om 08.19 uur in Barcelona en arriveert om 13.30 uur in Lyon. De terugreis vertrekt om 14.30 uur in Lyon en komt aan in Barcelona om 20.10 uur. De totale reistijd bedraagt ongeveer 5 uur.

Steden als Montpellier, Nîmes en Valence zijn populaire bestemmingen voor een stedentrip. De AVE maakt deze steden goed bereikbaar vanuit Spanje. Ook zakelijke reizigers weten de goede verbindingen met Lyon en het zuiden van Frankrijk te waarderen.

De verwachting is dat met name in de zomermaanden veel toeristen gebruik zullen maken van de AVE om de Provence en de Côte d’Azur te bezoeken. De trein biedt een comfortabel en duurzaam alternatief voor de auto.

Dienstregeling Madrid-Marseille

De tweede AVE-route loopt van Madrid naar Marseille, via Zaragoza, Tarragona, Barcelona en Girona. Daarmee zijn de twee grootste steden van Spanje en Frankrijk met elkaar verbonden per spoor. Naast Marseille doet de trein onderweg ook Avignon aan.

Vanuit Madrid is de reistijd naar Marseille ongeveer 9,5 uur. Vanuit Barcelona duurt de reis ruim 5,5 uur. De route is vooral interessant voor zakelijke reizigers en voor doorreizen naar bijvoorbeeld Italië.

Treincapaciteit

De AVE-treinen op de twee routes naar Frankrijk bestaan uit ruim 400 zitplaatsen verdeeld over business- en economyclass. De businessclass biedt extra comfort en service.

Alle treinen beschikken over gratis wifi, stopcontacten en ruimte voor bagage en fietsen. Er is een restaurant/bistro en bar aanwezig. Reizigers kunnen tijdens de reis genieten van hapjes, drankjes en maaltijden.

Veiligheid en stiptheid

De AVE staat bekend als een van de veiligste en stiptste hogesnelheidstreinen in Europa. De moderne treinstellen rijden op speciale hogesnelheidslijnen geschikt voor snelheden tot 320 km/u.

Bovendien gelden in Spanje en Frankrijk strenge veiligheidsnormen en protocollen. Medewerkers van RENFE zijn intensief getraind om incidenten en calamiteiten het hoofd te bieden.