40 jaar Greenpeace in Spanje

40 jaar Greenpeace in Spanje
Beeld: Greenpeace / web

40 jaar Greenpeace in Spanje

Greenpeace viert dit jaar haar 40-jarig bestaan in Spanje, een mijlpaal die gekenmerkt wordt door onvermoeibare inzet voor milieubescherming en sociale rechtvaardigheid. Sinds de oprichting van het eerste kantoor in Madrid in 1984 heeft de organisatie zich ontpopt tot een krachtige stem in de strijd tegen klimaatverandering, vervuiling en ecologische verwoesting.

De keuze van Greenpeace voor de slogan “40 jaar zonder zwijgen” (40 años sin callarnos) is meer dan alleen een bevestiging van hun rebelse karakter. Het is een directe boodschap aan degenen die al jaren proberen de milieuorganisatie te intimideren door steeds strengere wetgeving in te voeren, met name de zogenaamde muilkorfwet.

De geschiedenis van Greenpeace in Spanje begon al vóór de opening van het eerste kantoor in Madrid in 1984. Dit was gerelateerd aan een campagne tegen walvisvangst, aangezien er in Spanje tot voor kort op walvissen gejaagd werd. Totdat het moratorium van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in 1986 van kracht werd en de commerciële jacht op walvissen verboden werd. Dit markeerde een belangrijk keerpunt in de strijd tegen walvisvangst en Greenpeace speelde hierin een cruciale rol.

De eerste actie op Spaans grondgebied vond plaats op 29 april 1978. De Rainbow Warrior voer van Engeland naar de Galicische kust om de walvisvangst te stoppen. De Spaanse marine probeerde het schip tegen te houden, maar het wist te ontsnappen voordat het de haven bereikte.

Greenpeace Spanje heeft tien jaar geleden in 2014 actie gevoerd tegen het illegaal gebouwde hotel El Algarrobico in het natuurpark Cabo de Gata-Níjar in Andalusië. Het hotel was gebouwd in een beschermd gebied en vormde een ernstige bedreiging voor het kwetsbare ecosysteem. Activisten van Greenpeace bezetten het hotel en hingen spandoeken op om aandacht te vragen voor de illegale bouw en de vernietiging van het natuurgebied.

De acties van Greenpeace en andere organisaties hebben uiteindelijk geleid tot een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2016, waarin werd bevestigd dat het hotel illegaal was gebouwd en moest worden gesloopt. Hoewel de sloop nog niet is uitgevoerd vanwege juridische procedures, is de actie van Greenpeace een belangrijke stap geweest in de strijd tegen illegale bouw en de bescherming van het natuurgebied Cabo de Gata-Níjar.

Enkele recente acties van Greenpeace in Spanje zijn onder andere:

  • Ballonactie tegen megastallen (2023): Op Valentijnsdag vloog Greenpeace Spanje met een enorme luchtballon over een megastal om aandacht te vragen voor de negatieve impact van intensieve veehouderij op het milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid.
  • Blokkade van een olieplatform van Shell (2023): Activisten van Greenpeace hebben een schip met een Shell-olieplatform bij de Canarische Eilanden beklommen om te protesteren tegen de oliewinning en de bijdrage daarvan aan klimaatverandering.
  • Acties tegen illegale watergebruik in de Doñana (2022): Greenpeace heeft actie gevoerd tegen de illegale winning van water voor de aardbeienteelt in het kwetsbare natuurgebied Doñana dat daardoor ernstig wordt bedreigd.
  • Protest tegen de uitbreiding van de luchthaven van Barcelona (2022): Greenpeace heeft zich verzet tegen de uitbreiding van de luchthaven El Prat in Barcelona vanwege de negatieve gevolgen voor het milieu en de klimaatverandering.
  • Campagne tegen de vervuiling door de mode-industrie (2021): Greenpeace heeft de vervuiling door de mode-industrie in Spanje aan de kaak gesteld en consumenten opgeroepen om bewuster te consumeren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele acties die Greenpeace Spanje in eigen land heeft gevoerd. Ze blijven zich inzetten voor een duurzame toekomst en een betere bescherming van het milieu in Spanje.

Ga naar de inhoud