Gezin in Zaragoza zoekt speciale hond om dochtertje te begeleiden

Gezin zoekt speciale hond om dochtertje te begeleiden
Beeld: via canva.com

Gezin in Zaragoza zoekt speciale hond om dochtertje te begeleiden

In Zaragoza begon een familie aan een inzamelactie om hun dochtertje Mara te helpen. Het meisje heeft te maken met een bijzonder syndroom dat haar het leven niet eenvoudig maakt. De familie zoekt een begeleidingshond om haar in haar dagelijks leven bij te staan.

Mara is 10 jaar en zoals vele kinderen houdt ze van honden. Haar familie zoekt er eentje, niet alleen als speelkameraadje, maar om haar in haar dagelijks leven bij te staan. Vier jaar geleden werd het syndroom van Pitt-Hopkins bij haar vastgesteld. Dat syndroom komt niet veel voor in Spanje en heeft een aantal gelijkenissen met autisme.

Haar familie heeft een speciale vereniging ingeschakeld die honden traint om kinderen als haar bij te staan. Dat proces is lang en kost vooral ook vrij veel geld. Daarom besliste de familie een crowdfunding op te zetten om genoeg geld bijeen te rapen.

Niet alle honden komen in aanmerking. De labrador is een goed ras, vanwege zijn sociaal karakter. Het ras is gehoorzaam en gevoelig maar ook niet té gevoelig. Ze zijn makkelijk te trainen omdat ze graag bij mensen zijn en gek zijn op eten. Een training kan meer dan een jaar duren. Ook moet er dan nog een ‘match’ zijn met het kind in kwestie.

Leven met Mara is niet altijd eenvoudig. Ze heeft last van epilepsie en haar gedrag is vaak moeilijk te voorspellen. Een assistentiehond zou zowel de levenskwaliteit van het meisje als van haar familie aanzienlijk kunnen verbeteren. De crowdfunding is op zoek naar 25.000 euro.

De honden die worden geselecteerd brengen de eerste 10 maanden van hun leven door in een trainingsfamilie. Dat zijn vrijwilligers met of zonder kinderen. De familie neemt de hond mee naar het werk, naar de cinema, op restaurant … alles zodat ze gewoon worden aan een breed scala stimuli. Elke 15 dagen gaan ze ook naar een speciale les.

In die periode ziet men of het dier geschikt is om een begeleidingshond te worden. Dat proces kan tot twee jaar duren. Uiteindelijk wordt gekeken welk karakter hond bij de familie past die een begeleidingshond zoekt.

Ga naar de inhoud