Op 17 oktober schittert de supermaan ook in volle pracht in Spanje

Op 17 oktober schittert de supermaan ook in volle pracht in Spanje
Beeld: via canva.com

Op 17 oktober schittert de supermaan ook in volle pracht in Spanje

In oktober hebben we een bijzondere maan te zien: de Jagersmaan, ofwel de Supermaan van deze maand. Deze volle maan bereikt zijn maximale helderheid en grootte, wat het een geweldig spektakel maakt voor iedereen die naar de lucht kijkt. Maar wanneer kunnen we deze supermaan in Spanje bewonderen?

De Supermaan van oktober, ook wel de ‘superluna del cazador’ genoemd, ontstaat door een bijzondere combinatie van factoren. Dit is het moment waarop de maan in zijn elliptische baan het dichtste bij de aarde komt, wat we perigeum noemen. Deze nabijheid, samen met de volle maan, zorgt ervoor dat de maan groter en helderder lijkt dan normaal.

De aankomende “superluna” is een waar spektakel dat zich in de nachten van oktober afspeelt. Het exacte moment waarop de maan zijn maximale helderheid bereikt, de volle maanfase, verschilt per jaar en per locatie. Voor het najaar van 2024 is dit moment vastgesteld op 17 oktober, rond 15:14 uur Spaanse tijd. Dit betekent dat de maan in de avonduren, bij zonsondergang, al in zijn volle glorie te bewonderen zal zijn.

De beste tijd om te genieten van de supermaan is kort na zonsondergang. Op het moment dat de maan opkomt, lijkt hij door de atmosferische refractie (het afbuigen van lichtstralen in de atmosfeer) groter en roder te zijn dan wanneer hij hoger aan de hemel staat. Dit creëert een uniek visueel effect dat de schoonheid van de Supermaan extra benadrukt.

Het is aan te raden om een plek te zoeken met zo min mogelijk lichtvervuiling. Ruimtes buiten de stad, zoals parken, bossen of de toppen van heuvels, zijn ideale locaties om de supermaan optimaal te kunnen waarnemen.

De supermaan is niet slechts een tijdelijk fenomeen; hij schenkt ons gedurende enkele dagen een spectaculair schouwspel. Op 17 oktober zal de maan op zijn hoogtepunt zijn, maar dagen ervoor en erna zal hij nog steeds bijzonder groot en helder aan de hemel staan. De volle maanfase, waarin de supermaan zijn maximale helderheid en grootte bereikt, duurt ongeveer drie dagen. Ook in de dagen voor en na deze piek is de maan nog steeds helder genoeg om het aanzien waard te zijn.

Na de volle maan begint de afnemende maanfase. In deze fase neemt de helderheid en grootte van de maan gestaag af. We zien steeds een kleiner deel van de verlichte kant van de maan. De afnemende maan is een tijd van loslaten. Het is een moment waarop we zaken die we niet meer nodig hebben kunnen loslaten en de energie van de maan kunnen gebruiken om te zuiveren en te herstellen. In oktober zal deze fase op 24 oktober starten, om 10:03 uur.