Wilde zwijnen hebben een parasiet die mensen kan infecteren in Spanje

Wilde zwijnen hebben een parasiet die mensen kan infecteren in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Wilde zwijnen hebben een parasiet die mensen kan infecteren in Spanje

Everzwijnen, of wilde zwijnen zoals we ze ook wel noemen, trekken de laatste jaren steeds meer aandacht. In Spanje zorgen ze niet alleen voor discussie vanwege hun rol in het ecosysteem, maar ook vanwege de gezondheidsrisico’s die ze met zich meebrengen. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat deze wilde zwijnen een parasiet bij zich dragen die ook mensen kan infecteren.

De afgelopen zeven jaar hebben wetenschappers volop gegevens verzameld over de wilde zwijnen in Spanje. Dit langdurige onderzoek heeft tot zorgwekkende bevindingen geleid die velen aan het denken zetten. Blijkt dat een groot aantal van deze wilde zwijnen besmet is met de parasiet Blastocystis, wat ernstige darmproblemen kan veroorzaken bij zowel dieren als mensen.

Tijdens het onderzoek hebben wetenschappers gedurende zeven jaar ontlasting verzameld van verschillende groepen wilde zwijnen in Spanje en Portugal. Deze methode was eenvoudig, omdat ontlasting een belangrijke aanwijzing is voor parasitaire infecties. Door monsters uit meerdere gebieden te bestuderen, kregen de onderzoekers een goed overzicht van de verspreiding en voorkomens van Blastocystis.

De resultaten van het onderzoek zijn verontrustend. Ongeveer 15% van de bestudeerde everzwijnen bleek besmet te zijn met Blastocystis, met een nog hoger percentage van 34% in Portugal. Deze cijfers suggereren dat het probleem groter is dan eerder werd gedacht, en dat er dringend actie moet worden ondernomen om de gezondheid van zowel de dieren als de mensen in de regio te waarborgen.

Naar aanleiding van de bevindingen van dit onderzoek is er een groeiende roep om betere beheersmaatregelen voor de everzwijnenpopulatie. Wetenschappers pleiten voor een gecoördineerde inspanning tussen jagers, gezondheidsautoriteiten en de wetenschappelijke gemeenschap om de situatie aan te pakken.

Het is van vitaal belang dat alle betrokken partijen samenwerken om effectieve controleprogramma’s te implementeren. Dit is niet alleen noodzakelijk om de everzwijnenpopulatie te beheren, maar ook om de gezondheid en veiligheid van de bevolking te garanderen.

De redactie (Remco) is vandaag jarig, hoera! 🎉🎂 Het is 16 oktober, ¡OLE! 💃 Misschien komt er vandaag iets minder nieuws online, zodat we genoeg tijd hebben om van de taart te genieten. Onze excuses daarvoor 😄🍰