Scholen maken zich zorgen over het gebruik van mobiele telefoons door leerlingen. Steeds meer kinderen hebben een smartphone en gebruiken deze veel, ook op school. Dit leidt tot afleiding in de klas en pestgedrag. Daarom stelt de Spaanse overheid, in navolging van Andalusië, Galicië en diverse andere regio’s, nu voor om mobiele telefoons te verbieden op basisscholen en deels op middelbare scholen.
Mobiele telefoons zorgen voor verschillende problemen in de klas. Ten eerste leiden ze af van de les. Leerlingen appen met vrienden, kijken filmpjes of scrollen door sociale media in plaats van op te letten. Dit heeft een negatief effect op hun leerprestaties.
Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van mobiele telefoons de concentratie en het leervermogen van kinderen en jongeren negatief beïnvloedt. Ze zijn minder gefocust op de les en onthouden minder. Dit komt doordat mobiele telefoons prikkels leveren die de aandacht afleiden van schoolwerk. De hersenen schakelen constant tussen de telefoon en de les. Dit zorgt voor een lagere productiviteit.
Doordat leerlingen voortdurend op hun telefoon kijken, hebben ze minder echte interacties met klasgenoten. Ze zitten naast elkaar, maar communiceren via schermen in plaats van met elkaar te praten. Dit is slecht voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Het gebruik van mobiele telefoons vermindert het vermogen om gezichtsuitdrukkingen te lezen en emoties van anderen te begrijpen.
Naast afleiding zorgen mobiele telefoons ook voor meer pestgedrag op scholen. Kinderen sturen gemene berichten naar elkaar of delen foto’s zonder toestemming. Dit kan leiden tot gepest worden. Ook groepsdruk speelt een rol. Leerlingen voelen zich gedwongen om altijd bereikbaar te zijn en mee te doen met de laatste trends op sociale media. Dit levert stress op.
Uit cijfers blijkt dat 40% van de scholieren wel eens is gepest via sociale media. Cyberpesten gebeurt vaak buiten schooltijd, maar heeft wel impact op het schoolleven. Gepeste kinderen voelen zich onveilig en zijn minder goed in staat om te leren. Scholen moeten hier tegen optreden, maar hebben door de anonimiteit online vaak moeite om daders te identificeren.
Jongeren ervaren steeds meer sociale druk om altijd online te zijn. Ze zijn bang om niet meer bij de groep te horen als ze berichten missen. Dit leidt tot compulsief gebruik van mobiele telefoons, ook tijdens de les. Ze controleren voortdurend of ze nog wel populair zijn. Dit geeft veel stress. Een verbod op mobiele telefoons kan deze druk verlichten.