Studie bevestigd: vanaf 60 jaar is men ook in Spanje gelukkiger

Studie bevestigd: vanaf 60 jaar is men ook in Spanje gelukkiger
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Uit een onderzoek dat al 80 jaar wordt uitgevoerd door de Universiteit van Harvard over geluk, blijkt dat mensen vanaf hun 60e over het algemeen gelukkiger zijn. Het onderzoek benadrukt dat “iedereen in staat is om positieve veranderingen in zijn leven aan te brengen” en dat de kwaliteit van relaties de belangrijkste factor is voor “een goed leven”. En wij vragen ons af, kan de invloed van wonen in Spanje ook meespelen bij iemands geluk als senior en wat zijn de factoren die meespelen?

Om dit onderzoek uit te voeren, heeft men de levens van twee generaties individuen uit dezelfde families in de Verenigde Staten nauwlettend gevolgd. Er zijn duizenden interviews afgenomen, bloedmonsters verzameld en gegevens verzameld over hun fysieke en mentale gezondheid. Er zijn zelfs donaties ontvangen van enkele hersenen om de studie verder te kunnen uitvoeren.

De onderzoekers zijn van mening dat personen op hogere leeftijd gelukkiger zijn omdat ze beseffen dat het leven beperkingen heeft en de dood iets onvermijdelijks is. Dit besef leidt ertoe dat we ons leven veranderen en ons ontdoen van verplichtingen, vriendschappen die ons niet gelukkig maken of bijeenkomsten die we niet leuk vinden, waardoor we ons gelukkiger voelen.

10x Spaanse factoren

Er zijn steeds meer personen op hogere leeftijd, die niet altijd gepensioneerd hoeven te zijn, die ervoor kiezen voor altijd of gedurende lange periodes in Spanje te wonen. Maar waarom kiest men dan voor Spanje en welke factoren kunnen een invloed hebben op het gelukkig zijn.

1. Klimaat

Ongetwijfeld zijn er veel Nederlanders en Belgen naar Spanje verhuisd omdat ze het gehad hebben met de grijze, koude en regenachtige dagen en liever in een land en regio willen wonen waar men gemiddeld meer dan 300 dagen zon heeft per jaar. Op veel plaatsen langs bijvoorbeeld de Middellandse Zee en op de Balearen zijn de winters mild met aangename temperaturen, kan men spreken van een heerlijke lente en rustige herfst, maar kan het in de zomer behoorlijk warm worden. Het is voor veel emigranten dan ook helemaal geweldig om zoveel mooie, zonnige en warme dagen te hebben waarbij als het regent men nog steeds kan spreken van Spaanse regen die toch net wat aangenamer kan zijn dan de Noord-Europese regen (ook omdat deze buien vaak kort maar krachtig zijn).

2. Gastronomie

Spanje is het land van de Middellandse Zee keuken en bekend vanwege onder andere het gezonde Middellandse Zee dieet (dieta mediterranea) wat bestaat uit alleen maar verse producten die gezond zijn voor je en een perfecte balans vormen. Of je nu van de tapas, pintxos, paella, marisco (vis), carne (vlees) of verduras (groente) houdt … er is voor elk wat wils. Tel daarbij de vele goede restaurants (waarvan diverse met Michelin-sterren) op en het feit dat men heerlijk lang de tijd neemt om uitgebreid te eten of dineren, en de gastronomie is een feestje. Lekker lang op een terras aan het water zitten genieten van een menu del día (dagmenu) terwijl het dagelijkse leven aan je voorbij gaat, is een van die dingen die je makkelijk kunt doen in Spanje.

3. Mañana

Spanje is het land van het bekende “mañana” wat letterlijk “morgen” betekent, maar dat ook wel gebruikt wordt voor “later”. Het is eigenlijk geen Spaans woord maar een levenswijze waar veel buitenlanders weleens moeite mee hebben. Vaak (maar niet altijd) wordt alles met een korreltje zout genomen en zegt men een ding terwijl men iets anders toont. Het is echter ook deze relaxte houding die ervoor zorgt dat veel Nederlanders en Belgen in Spanje gaan wonen, weg van de hectiek, haast en drukte. Het “mañana” gevoel kan echter wel lastig zijn als je iets voor elkaar wilt krijgen waarbij je geduld regelmatig op proef wordt gesteld.

4. Sociaal

Het wonen in Spanje is een sociale happening waarbij het zeer gebruikelijk is om alles aan de kant te zetten om gezellig (overigens een woord wat niet bestaat in het Spaans) met je vrienden, collega’s of familie iets te gaan doen. Dat kan iets drinken zijn, tapas eten, op een terras zitten, naar het strand gaan, sporten etc. Het sociale leven in Spanje is in de ogen van veel buitenlanders stukken beter dan in eigen land. Men neemt nog de tijd voor elkaar waarna men elkaar ook graag wil helpen wanneer nodig. Ook de familiebanden zijn veel sterker en het komt regelmatig voor dat hele families in een weekend bij elkaar komen en men elkaar regelmatig ziet.

5. Siesta

Het klinkt bij veel Nederlanders en Belgen die in eigen land wonen heel raar, maar tussen de middag voor een uurtje of zo je ogen even lekker dicht doen tijdens de siesta is hartstikke fijn en daarnaast ook nog eens gezond. In de tegenwoordige drukke samenleving van haasten, snel alles doen en drukte is even een moment van rust nemen heel welkom. Helaas is de dagindeling in Nederland en België daar niet op ingesteld, maar in Spanje zijn ze dat wel. Het komt weliswaar steeds minder voor en veel mensen komen er ook in Spanje niet meer aan toe maar, als je kunt, moet je het zeker doen … gewoon voor 45 tot 60 minuten je ogen dicht, telefoon en televisie uit en slapen of rusten. Een siesta doet wonderen!

6. Het leven op straat

Als je van een leven op straat houdt dan is Spanje het perfecte land. Uiteraard helpen de temperaturen heel erg mee, maar de mentaliteit van de inwoners van Spanje is ook belangrijk. Het is heel normaal om op straat met vrienden af te spreken en om op een terras iets te gaan drinken met tapas erbij. Na de middagmaaltijd een “paseo” of wandelingetje doen voor de spijsvertering zie je ook nog steeds, en dan het liefst in groepsverband. Naast het leven overdag komt alles pas echt tot leven na ongeveer 19 uur waarna de winkelcentra en winkelstraten vollopen, supermarkten bezaaid zijn met mensen, terrassen propvol zitten en het tot lang na etenstijd nog een gezellige boel is op straat (of beter gezegd buiten de deur).

7. De mensen

Spanjaarden zijn over het algemeen (maar afhankelijk van waar je woont) erg vriendelijk en behulpzaam. Dat zal dus niet overal gelden, maar over het algemeen is dat de regel en gedachte van veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen. Mocht je de Spaanse taal niet machtig zijn dan is men meestal niet te beroerd om je te helpen, maar mocht je wel Spaans (of een klein beetje) spreken dan gaat er een wereld voor je open.

8. De taal

Voor veel Nederlanders en Belgen is het spreken van het Spaans iets geweldigs. Het is niet alleen een mooie taal om te spreken, maar ook prettig om naar te luisteren. Veel buitenlanders zijn als ze naar Spanje verhuizen al helemaal voorbereid en spreken en lezen het Spaans redelijk tot goed, maar anderen kiezen ervoor om de taal pas al doende in het land te leren. Het spreken van het Spaans is absoluut aan te bevelen als je naar Spanje verhuist. Het zorgt er niet alleen voor dat je leuker zult wonen tussen de Spanjaarden, er zal ook een wereld voor je open gaan als je alles en iedereen beter begrijpt.

9. Cultuur en natuur

Spanje staat met 44 monumenten en natuurgebieden als nummer 3 op de lijst van UNESCO en dat is mooi als je er bent gaan wonen. Zo is er altijd wel wat te bekijken als je even in de auto stapt en, net zoals de Spanjaarden zelf, op vakantie gaat in eigen land. Van de Moorse cultuur in het zuiden naar Gaudí in het noordoosten en de overweldigende natuur van de Pyreneeën, Picos de Europa etc. Spanje is een van die landen waar je elke vakantie wel iets anders kunt bekijken en waar je bijna nooit uitgekeken raakt.

10. Betaalbaar

Wonen in Spanje hoeft niet veel geld te kosten. Uiteraard is de grootste kostenpost het kopen (of huren) van een woning, maar daarbuiten vallen de kosten op zich nog wel mee, al heeft de huidige crisis en inflatie wel voor een prijsstijging gezorgd in Spanje. Uiteraard zijn er genoeg dingen die in Nederland en België misschien goedkoper zijn of hetzelfde geprijsd, maar dan beter zijn, maar Spanje is op zich geen duur land. Dat is al te merken in de supermarkten waar veel artikelen beter geprijsd zijn dan in Nederland of België. Dat is te merken bij het benzinestation waar het vullen van je benzine/diesel tank goedkoper zal zijn. Dat is al te merken bij het betalen van de wegenbelasting (vergeleken met Nederland en België is dat een lachertje). Het is te merken in de restaurants en bars waar koffie, fris, bier en vooral wijn vele malen goedkoper zijn dan in Nederland en België. Maar houd er rekening mee dat Spanjaarden over het algemeen veel minder verdienen dan in Nederland en België wat er dus voor zorgt dat het leven voor een buitenlander in Spanje aangenaam en goedkoop kan zijn, maar voor een Spanjaard met een minimum inkomen weer erg duur.