Terwijl de verkiezingscampagne voor de parlementsverkiezingen van 23 juli in volle gang is, is controverse ontstaan op de Spaanse autosnelwegen. Het hoofd van de Spaanse verkeersdienst DGT gaf recent aan dat er nieuwe tolhekken zullen verschijnen op de Spaanse snelwegen. Maar deze bewering werd een paar uur na Pere Navarro’s uitspraak door de regering van premier Pedro Sánchez ontkend. In een interview verklaarde de verantwoordelijke van de DGT: “Wat ik wel kan bevestigen is dat we volgend jaar tol (2024) moeten gaan innen, vanwege een opdracht van Brussel, zij verplichten ons ertoe”.
Daarnaast ondersteunt hij zijn bewering met het feit dat deze regeling is overeengekomen in het Spaanse Herstel, Transformatie en Veerkracht Plan. Op pagina 127 van dit plan staat dat “het essentieel is om een betalingssysteem te implementeren voor het gebruik van het netwerk van snelwegen. Dit zal helpen bij het dekken van de onderhoudskosten en het opnemen van de negatieve effecten van wegtransport, net zoals bij andere infrastructuren.”
Desalniettemin heeft de minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda ‘stellig’ ontkend dat er in 2024 tol zal worden geheven op de Spaanse snelwegen. Ze ontkende ook dat de regering overweegt een betalingssysteem voor het gebruik van deze wegen in te voeren. De overweging om tol te heffen op de Spaanse snelwegen was bedoeld om de onderhoudspraktijken gelijk te trekken met die in andere Europese landen. Dit was ook een voorwaarde gesteld door de Europese Unie voordat Spanje in aanmerking zou kunnen komen voor financiële steun.
Toch lijkt het erop dat dit plan vertraging oploopt. Het was oorspronkelijk de bedoeling om het in 2023 in te voeren, maar dit is nu uitgesteld naar 2024, tot grote opluchting van zowel particuliere als professionele bestuurders. Ondanks deze wijziging, is het de bedoeling van de overheid om op een gegeven moment toch de tolheffing te implementeren.
Waarom zijn de nieuwe tolheffingen in 2023 niet doorgevoerd? Het lijkt erop dat een gebrek aan politieke en maatschappelijke consensus de grootste hindernis vormde voor het ontwikkelen en implementeren van een nieuw tolwegsysteem, waardoor dit soort hervormingen “onmogelijk” te realiseren zijn. Dit werd ook bevestigd door de Secretaris van Transport, Mobiliteit en de Stedelijke Agenda van de overheid. Zij stelde dat de technische studie weliswaar was gevorderd, maar dat er een gebrek aan politieke wil was om het initiatief goed te keuren.
Het is nog niet bekend welk soort betaling voor het gebruik van de wegen zal worden opgelegd. Maar het lijkt erop dat de kosten minimaal zullen zijn om het onderhoud van de snelwegen te dekken, en de prijs per kilometer zou geleidelijk stijgen. Als voorbeeld, in Portugal betalen automobilisten tussen de 9 en 11 cent per kilometer. De betaling wordt uitgevoerd met behulp van tolpoortcamera’s, die de kentekenplaten registreren in het systeem en deze koppelen aan een betalingsmethode.