Drie maanden gratis gebruik van de AP-7 tolweg rond Alicante

Gratis gebruik van de AP-7 tolweg rond Alicante gedurende drie maanden
Beeld: Google Maps / web

Drie maanden gratis gebruik van de AP-7 tolweg rond Alicante

Sinds dinsdag 16 juli 2024 is de tolheffing op de AP-7 snelweg rond Alicante tussen El Campello en Monforte del Cid voor een periode van drie maanden worden opgeheven. Dit baanbrekende initiatief maakt deel uit van een proefproject dat tot doel heeft de verkeerssituatie in het gebied te verbeteren en de mobiliteit te optimaliseren. Gedurende drie maanden hoeft dus niemand tol te betalen op de “AP-7 Circunvalación de Alicante”.

De minister van Transport, Óscar Puente, heeft aangekondigd dat de tolheffing op de AP-7 snelweg rond Alicante is opgeheven sinds 16 juli 2024 en tot 15 oktober 2024. Dit is een baanbrekende maatregel die de mobiliteit in de regio ingrijpend zal veranderen.

Dit project is gericht op het aantrekken van langeafstandsverkeer en zwaar verkeer naar de A-70 snelweg. Momenteel heeft deze snelweg ernstige capaciteitsproblemen. Op sommige delen van de weg rijden dagelijks tussen de 80.000 en 95.000 voertuigen, waardoor de maximale capaciteit bijna bereikt is.

Het hoofddoel van deze maatregel is om de A-70 te ontlasten, wat zou moeten leiden tot een verbetering van de verkeerssituatie en de verkeersveiligheid. Daarnaast wordt verwacht dat deze maatregel zal bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van vervuilende gassen.

De verkeerssituatie in Alicante is al lange tijd een zorg. De A-70 snelweg, die essentieel is voor het wegennetwerk van de regio, heeft last van ernstige overbelasting. Dagelijks rijden er tussen de 80.000 en 95.000 voertuigen op deze weg, afhankelijk van het specifieke traject. Dit aantal zit dicht bij de maximale capaciteit van de snelweg, waardoor er vaak files ontstaan, reistijden toenemen en het aantal verkeersongevallen stijgt.

In schril contrast met de overbelaste A-70 staat de 33,2 km lange AP-7 tolweg. Deze snelweg volgt een vergelijkbare route als de A-70, maar is momenteel sterk onderbenut. In 2024 bedraagt de gemiddelde verkeersintensiteit op de AP-7 ongeveer 5000 voertuigen per dag, waarvan slechts 6,8% zware voertuigen zijn. Deze onderbenutting komt voornamelijk door de tolheffing, die veel automobilisten ervan weerhoudt om deze route te kiezen.

De AP-7 heeft veel mogelijkheden om de verkeerssituatie in de regio te verbeteren. Met een lengte van 33,2 km en twee rijstroken in elke richting, is deze snelweg een comfortabel en veilig alternatief voor voertuigen die langere afstanden moeten afleggen. Het biedt een efficiënte route voor het verkeer en kan bijdragen aan een vlottere doorstroming op de wegen in de omgeving.

Ga naar de inhoud