Ernstig busongeluk met 35 gewonden bij Pineda de Mar

Ernstig busongeluk met 35 gewonden bij Pineda de Mar
Beeld: Anti-Radars Garrotxa / facebook

Ernstig busongeluk met 35 gewonden bij Pineda de Mar

In de vroege ochtend van 16 juli 2024 werd de Spaanse kustplaats Pineda de Mar opgeschrikt door een ernstig busongeluk. Een bus met 60 inzittenden, voornamelijk werknemers van Inditex-fabrieken, kantelde bij de ingang van een tunnel op de C-32 snelweg. Van de 60 inzittenden raakten 35 mensen gewond, waarvan drie ernstig.

Het dramatische ongeval vond plaats bij de ingang van de tunnel van Pineda de Mar, gelegen aan de Catalaanse kust ten noorden van Barcelona. De bus, eigendom van het bedrijf Monbus, vervoerde werknemers naar de Inditex-fabrieken in Tordera en Palafolls toen het om nog onbekende redenen kantelde. Inditex is het moederbedrijf van merken zoals Zara, Berschka en Massimo Dutti.

Het ongeluk heeft een aanzienlijke impact gehad, met meerdere zwaargewonden en tientallen lichtgewonden. Volgens de laatste berichten zijn er drie personen zwaargewond geraakt, waaronder de chauffeur van de bus. Deze slachtoffers zijn per helikopter naar verschillende ziekenhuizen in de regio overgebracht voor spoedbehandeling. Daarnaast heeft de burgemeester van Tordera bevestigd dat er nog eens 35 personen lichtgewond zijn geraakt.

De reactie van de hulpdiensten was snel en omvangrijk. Tien eenheden van de brandweer werden ingezet om de passagiers uit het gekantelde voertuig te bevrijden. Daarnaast zijn er veertien ambulances en twee medische helikopters naar de plaats van het ongeval gestuurd om de gewonden te behandelen en te vervoeren. De snelle en gecoördineerde actie van de hulpdiensten heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het beperken van de gevolgen van dit ernstige ongeluk.

Als gevolg van het ongeval is de C-32 snelweg in noordelijke richting afgesloten. Dit heeft geleid tot aanzienlijke verkeersopstoppingen in het gebied. De lokale autoriteiten hebben een commandocentrum opgezet bij een voormalige tolpost in de buurt van het ongeval. Van daaruit coördineren de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie, de omleidingen voor het verkeer dat vast kwam te zitten in de buurt van het ongeluk.

Op dit moment is de oorzaak van het ongeval nog niet bekend. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om de precieze toedracht van het ongeluk te achterhalen. Factoren zoals de staat van het voertuig, de weersomstandigheden en mogelijke menselijke fouten zullen ongetwijfeld onder de loep worden genomen. Het is van cruciaal belang om de oorzaak te identificeren om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Ga naar de inhoud