Analyse van verwondingen of sterfgevallen van vogels in Spanje

Analyse van verwondingen of sterfgevallen van vogels in Spanje
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De non-profit organisatie SEO-Birdlife heeft voor het eerst in Spanje de belangrijkste oorzaken van niet-natuurlijke schade en sterfte bij vogels geanalyseerd. De gegevens van opvangcentra voor wilde dieren (CRF) in alle autonome regio’s zijn geanalyseerd tussen 2000 en 2018. Met 272.655 geanalyseerde gegevens concludeert het rapport dat menselijke activiteiten verantwoordelijk zijn voor 59,5% van de verwondingen of sterfgevallen van vogels. Naar schatting sterven er minstens 25 miljoen vogels op een gewelddadige manier, voornamelijk als gevolg van botsingen met elektriciteitskabels, windturbines, ramen en hekken.

De belangrijkste reden voor opname van vogels in opvangcentra voor wilde dieren is botsingen met elektrische lijnen, wat bijna 40% van het totaal uitmaakt. De tweede oorzaak is illegale vangst van dieren, wat meer dan 20% uitmaakt en ook het plunderen van nesten en het illegaal houden van wilde dieren in gevangenschap omvat. Andere belangrijke oorzaken zijn elektrocutie en aanrijdingen, beide goed voor ongeveer 8%; vergiftiging en intoxicatie of illegale schietpartijen, met meer dan 3%.

Volgens het rapport is ongeveer 5% van de sterfgevallen te wijten aan botsingen met windturbines. Dit is een groei van 230% in slechts tien jaar tijd, maar de auteurs van het rapport waarschuwen dat het percentage aanzienlijk hoger kan zijn, aangezien veel gegevens van windparken niet zijn meegenomen in het onderzoek.

Als gekeken wordt naar het dreigingsniveau volgens het Rode Boekje (lijst met vogels die op uitsterven staan en beschermd zijn), vallen de cijfers van de torenvalk (in gevaar) op met meer dan 1.000 registraties per jaar. Boven de 100 registraties per jaar verschijnen twee soorten die in het Rode Boekje als in gevaar zijn opgenomen (de Middellandse Zee-grijze stormvogel en de koninklijke wouw) en vier soorten als kwetsbaar. 

Tussen de 10 en 100 registraties per jaar zijn er een soort in kritiek gevaar (de drieteenmeeuw), zeven soorten in gevaar (Iberische keizerarend, ijsvogel, Europese smelleken, zwarte kraai, kwartel, Bulwers stormvogel en bleke kiekendief) en 10 kwetsbare soorten. Tussen de 1 en 10 registraties per jaar zijn er negen soorten in kritiek gevaar, 15 in gevaar en 10 kwetsbaar. Minder dan één registratie per jaar zijn er vijf soorten die als in kritiek gevaar zijn geclassificeerd, zes in gevaar en zes andere als kwetsbaar.

In de afgelopen 10 jaar zijn 348 soorten opgenomen in opvangcentra voor wilde dieren als gevolg van menselijke oorzaken. Bovenaan de lijst van soorten staat de Europese putter met 11.732 registraties, gevolgd door de torenvalk (10.167), de buizerd (8.608), de vale gier (7.426), de geelpootmeeuw (7.196), de gierzwaluw (6.266) en de oehoe (6.215). Bekijk het hele onderzoek HIER.

Wat is SEO-Birdlife?

SEO Birdlife is een non-profit organisatie in Spanje die zich richt op het behoud en de bescherming van de biodiversiteit en de vogelpopulaties in Spanje en daarbuiten. De organisatie werkt aan het behoud van habitats, bevordert ecologische duurzaamheid en bevordert het onderzoek naar en de educatie over de natuur en de vogels in Spanje. SEO Birdlife is opgericht in 1954 en is gevestigd in Madrid, maar heeft regionale kantoren in heel Spanje.