Kwallen en andere dieren die kunnen steken of bijten in de Spaanse Middellandse Zee

Kwallen en andere dieren die kunnen steken of bijten in de Spaanse Middellandse Zee
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

In de zee leeft een breed scala aan dieren en planten. Het is dan ook noodzakelijk om uiterst voorzichtig te zijn tijdens activiteiten zoals zwemmen, duiken of vissen, aangezien je tot wel 2.000 giftige of schadelijke soorten kunt tegenkomen in het zeewater, waarvan sommige ernstige ziekten of zelfs de dood kunnen veroorzaken. Naarmate watersporten zoals duiken, snorkelen en surfen populairder worden, neemt ook het aantal verwondingen toe.

Langs de kust van Spanje kun je vooral vijf giftige soorten tegenkomen: kwallen, Portugese oorlogsschepen, pietermannen, zee-egels en hydroïdpoliepen. Hoewel deze dieren gewoonlijk in open water leven, brengt de warmte ze naar de kust, wat resulteert in de helft van alle verwondingen die op de stranden worden vastgesteld.

Wat is de behandeling voor beten van deze dieren? Bij kwallenbeten dienen de restanten voorzichtig verwijderd te worden zonder te schuren, het gebied moet gespoeld worden met zout water en er moet periodiek droogijs  aangebracht worden. Hoewel azijn vaak wordt genoemd als remedie, wordt het niet aangeraden voor kwallenbeten, maar het is wel nuttig bij beten van Portugese oorlogsschepen.

Het is raadzaam om royaal (biologisch afbreekbare) zonnebrandcrème op de huid aan te brengen om het contact met deze mariene wezens te minimaliseren. Deze maatregel kan ook helpen tegen pietermannen, die bij het erop trappen hun kleine stekels kunnen gebruiken. Voor de behandeling van een steek van een pieterman is het aanbevolen om het gestoken gebied in erg heet water onder te dompelen.

Zee-egels komen vaak voor in rotsachtige omgevingen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het zwemmen bij rotsen, aangezien hun stekels vervelend zijn. Na het zorgvuldig verwijderen van de stekels, is medische hulp vereist. 

Bij de rotsen vind je ook hydroïdpoliepen, die een gelijkaardige reactie als kwallenbeten veroorzaken. De beet moet worden schoongemaakt met zout water en vervolgens moet je de gebeten plaats koelen. Als de pijn blijft aanhouden, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen en een antiseptische behandeling te volgen om infecties te vermijden, afgesloten met een speciale zalf.

Recentelijk is er op de stranden van Alicante een soort aangetroffen die niet gebruikelijk is langs de Middellandse Zeekust en die gif draagt, de blauwe draak. Hoewel deze soort geen gevaar vormt voor mensen, kan hij wel gevaarlijk zijn voor andere dieren.