Nutri-score zou in Spanje duizenden doden per jaar kunnen voorkomen

Nutri-score zou in Spanje duizenden doden per jaar kunnen voorkomen
beeld: Freepik (aangepast)
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De minister van Consumptie Alberto Garzón meent dat het zogenaamde front-end voedingslabel Nutri-score een geldig hulpmiddel is om de voedingskwaliteit in het winkelwagentje van de inwoners van Spanje en Europa te verbeteren. De minister is van mening dat de Nutri-score in Spanje duizenden doden per jaar kan voorkomen want de implantatie ervan zou de sterfte aan ziekten veroorzaakt door obesitas, zoals hartaandoeningen, diabetes of bepaalde soorten kanker, met 3,4% kunnen verminderen.

Op dit moment is front-end voedingsetikettering Nutri-score in Europa vrijwillig. Geen enkel land kan fabrikanten op dit moment dwingen deze informatie op de voorkant van hun verpakkingen te vermelden, hoewel honderden producten er al mee zijn begonnen. Het is in ieder geval de bedoeling van de Europese Commissie om vanaf 2022 over te stappen op gemeenschappelijke en verplichte etikettering op het hele grondgebied.

In Spanje is men vastberaden door te zetten met de invoering van de Nutri-score. In februari dit jaar werd al bekend dat Spanje internationaal gecoördineerd gaat samenwerken met België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland.

Met deze internationale samenwerking van 7 Europese landen moet het gebruik van het voedingslabel Nutri-score op de voorzijde van verpakkingen gefaciliteerd worden. 

De Nutri-score wordt in Nederland en Frankrijk al gebruikt maar daar komen de overige landen dus bij waarmee ze vooruit lopen op de Europese Commissie die pas in 2021 hierover gaat praten en de EU-Nutric-score pas eind 2022 realiteit zou kunnen worden.

Nutri-score?

De Nutri-score is een serie van vijf kleurcodes met letters die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten. Op de verpakkingen staat aan de voorkant een pictogram met de tekst “nutri-score” erboven.

De kleuren gaan van donkergroen (A) tot donkerrood (F) waarbij het algoritme waarmee de score wordt berekend rekening houdt met zowel positieve als negatieve elementen zoals het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

nutriscore1