CEUTA – De een zijn brood is de ander zijn dood. Sinds 2017 gelden in Ceuta gunstige belastingvoorwaarden voor onder meer de sector van de gokspelen. Mede ten gevolge van de Brexit gaat het in diezelfde sector niet zo goed in Gibraltar, en daar plukt de Spaanse exclave Ceuta nu de vruchten van.
Het was de voormalige (PP) minister van economie, Cristóbal Montoro, die Ceuta een betere positie wilde bieden ten opzichte van Marokko, en de wetgeving aanpaste voor online gokspelen. Montero verlaagde de belastingen tot 20% op alle inkomsten, een substantieel verschil met de 50% die voordien gold. Montero hoopte op die manier de chaos na de Brexit te benutten om de markt van Gibraltar over te nemen.
Sinds de verandering installeerden zich al 30 grote bedrijven uit de sector in de Spaanse exclave Ceuta. Alles samen werden zo meer dan 500 banen gecreëerd, verspreid over 6.000 vierkante meter kantoren. Cijfers die misschien bescheiden lijken op nationaal niveau, maar die voor een stad van 18,5 vierkante kilometer met 80.000 inwoners wel degelijk een verschil maken. Ceuta heeft namelijk weinig industrie, een economie die vooral is gebaseerd op kleinhandel en een werkloosheidscijfer dat rond de 23% ligt.
De afgelopen maand kondigden ook nog eens twee ‘call centers’ – Gestlabor en Anytech 365 – aan dat ze naar Ceuta verhuizen. Samen levert dat 200 nieuwe banen op, en de verwachtingen zijn dat er nog bedrijven zullen volgen.
Goed nieuws ook voor de jeugd in Ceuta. De enclave heeft een erg jonge bevolking met haar gemiddelde leeftijd van 37,5 jaar, terwijl bij jongeren onder de 25 jaar een werkloosheidscijfer van 30% heerst. De zin om te werken ontbreekt niet, maar de kansen zijn beperkt. De wetsverandering lijkt Ceuta nu tot hotspot te maken van een hoogtechnologische industrie die daaraan iets kan veranderen.