Overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlandse Niksen en de Spaanse Siesta

Overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlandse Niksen en de Spaanse Siesta
Beeld: via canva.com

Overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlandse Niksen en de Spaanse Siesta

In een wereld waarin productiviteit vaak voorop staat, lijkt de kunst van het nietsdoen een verloren kunst. Toch zijn er in Europa twee landen die deze kunst in ere houden, elk op hun eigen manier: Nederland en Spanje. Nederland kent de praktijk van “niksen”, terwijl Spanje beroemd is om zijn “siesta”. 

Hoewel deze twee concepten verschillen in uitvoering, delen ze een gemeenschappelijk doel: het belang van rust en ontspanning erkennen. Maar welk land biedt nu de ideale omgeving voor deze relaxte levensstijl? Is Spanje, met zijn rijke cultuur, indrukwekkende monumenten, prachtige natuur en zonovergoten stranden, de perfecte plek om te niksen?

Wat is Niksen?

“Niksen” is een Nederlands woord dat letterlijk “niets doen” betekent. Het concept draait om het bewust kiezen om even helemaal niets te doen. Geen telefoon, geen tv, geen afleidingen. Gewoon zitten, liggen, staren uit het raam of wandelen zonder doel. Niksen is de kunst van het loslaten van de drang om constant bezig te zijn en productief te moeten zijn. In een samenleving waar men vaak wordt aangemoedigd om altijd iets te doen, biedt niksen een waardevol tegenwicht.

Niksen heeft bewezen gezondheidsvoordelen. Het kan stress verminderen, de creativiteit bevorderen en helpt bij het herstellen van burn-out symptomen. Het idee is dat door jezelf de ruimte te geven om te ontspannen en niets te doen, je uiteindelijk productiever en gelukkiger wordt.

Wat is de Siesta?

Aan de andere kant van Europa, in Spanje, bestaat er een soortgelijke traditie: de “siësta”. De siësta is een korte slaap of rustpauze die vaak in de vroege middag wordt gehouden, meestal na de lunch. Dit gebruik is vooral populair in warmere streken van Spanje, waar de temperaturen in de middag hoog kunnen oplopen, waardoor het onaangenaam wordt om buiten te werken.

Hoewel de siësta tegenwoordig minder vaak wordt genomen door werkende Spanjaarden in stedelijke gebieden, blijft het een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. De siësta is niet alleen een manier om te ontsnappen aan de hitte, maar ook een moment van herstel en ontspanning midden op de dag. Dit staat in contrast met de overvolle schema’s en continue drukte die in veel andere landen de norm zijn.

Spanje als ideale bestemming voor Niksen?

Met het concept van niksen en de siësta in gedachten, rijst de vraag: is Spanje het ideale land om te niksen? Laten we eens kijken naar de verschillende elementen die Spanje te bieden heeft.

Spanje is een land doordrenkt van cultuur en geschiedenis. Van de flamenco dansen in Andalusië tot de surrealistische kunst van Salvador Dalí, het land biedt een overvloed aan culturele ervaringen. Grote steden zoals Madrid en Barcelona zijn de thuisbasis van wereldberoemde musea, theaters en architectonische wonderen zoals de Sagrada Familia en het Prado Museum.

Het ervaren van cultuur kan op zichzelf al een vorm van ontspanning zijn. Het bewonderen van kunstwerken, het bijwonen van een flamenco voorstelling of simpelweg door de oude straten van Sevilla of Granada slenteren, biedt een vorm van rust en inspiratie die perfect aansluit bij het idee van niksen. Spanje nodigt uit om te vertragen, te genieten van het moment, en je te verliezen in de schoonheid van zijn cultuur.

Spanje is gezegend met een schat aan historische monumenten die variëren van Romeinse ruïnes tot Moorse paleizen. Het Alhambra in Granada, het aquaduct van Segovia, en de Mezquita van Córdoba zijn slechts enkele voorbeelden van de indrukwekkende architectuur die het land te bieden heeft.

Het bezoeken van deze monumenten kan een gevoel van tijdloosheid en rust opwekken. Het idee dat je je omringt met eeuwenoude geschiedenis kan helpen om de alledaagse stress te relativeren. Wandelen door deze historische locaties, waar je het verleden bijna kunt aanraken, biedt een ideale omgeving voor contemplatie en het loslaten van zorgen – precies de kern van niksen.

Van de Pyreneeën tot de Sierra Nevada, en van de groene heuvels van Galicië tot de droge vlaktes van Andalusië, Spanje biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan natuurlijke landschappen. De Spaanse natuur nodigt uit tot ontspanning en reflectie. De stranden van de Costa Brava, de vulkanische landschappen van de Canarische Eilanden, en de serene schoonheid van het platteland van La Rioja zijn perfecte plekken om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

In de natuur is niksen eenvoudig. Het geluid van de golven die tegen de kust slaan, het geritsel van bladeren in de wind, of de stilte van een bergtop kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van innerlijke rust. In Spanje is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de schoonheid van de natuur en je simpelweg over te geven aan het moment.

Spanje staat bekend om zijn prachtige stranden, die perfect zijn voor wie wil ontspannen en niksen. Van de levendige stranden van Ibiza en de rustige baaien van Menorca tot de eindeloze zandstranden van de Costa del Sol, er is voor ieder wat wils. Het mediterrane klimaat zorgt voor lange, zonnige dagen, wat ideaal is voor degenen die willen genieten van de zon en de zee.

Op het strand is niksen bijna een vanzelfsprekendheid. Het geluid van de golven, het warme zand onder je voeten, en de zon op je huid zorgen ervoor dat je je onmiddellijk ontspant. Hier kun je de tijd vergeten, je gedachten laten afdwalen en je volledig overgeven aan het nietsdoen.

Niksen en Siesta combinatie

Wat Spanje uniek maakt, is de combinatie van de culturele praktijk van de siësta met de ideale omstandigheden voor niksen. De Spanjaarden begrijpen als geen ander het belang van rust en ontspanning. De siësta biedt een dagelijks moment van rust, terwijl de rijke cultuur, indrukwekkende monumenten, prachtige natuur en schitterende stranden de perfecte achtergrond vormen om deze rust te maximaliseren.

In Spanje is het gemakkelijk om de drukte van het dagelijks leven achter je te laten. Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling door een historisch stadscentrum, een middag siësta op een koel, schaduwrijk terras, of een dag niksen op het strand, het land biedt talloze mogelijkheden om te vertragen en te genieten van het moment.