Dit is het tijdstip van de dag om maximaal te profiteren van het zonlicht in Spanje

Dit is het tijdstip van de dag om maximaal te profiteren van het zonlicht in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Dit is het tijdstip van de dag om maximaal te profiteren van het zonlicht in Spanje

Tegenwoordig zijn er veel aspecten die onze gezondheid en ons welzijn beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren is de blootstelling aan zonlicht. Wanneer we ons aan deze natuurlijke energiebron blootstellen, heeft dit veel invloed op onze biologische klok, slaapkwaliteit en algemene gezondheid. Dit is wat de experts zeggen over het beste moment van de dag om maximaal te profiteren van de zon.

Zonlicht is cruciaal voor het afstemmen van onze biologische ritmes. Ochtendlicht vermindert de melatonineproductie, waardoor we gedurende de dag alert blijven. Fel licht in de avond, vooral kunstmatig, kan onze biologische klok verstoren en slaapproblemen veroorzaken.

Deskundigen adviseren om ‘s ochtends, bij voorkeur binnen een uur na het wakker worden, minstens 15 tot 30 minuten in de zon door te brengen. Dit is niet alleen goed voor het afstemmen van onze biologische ritmes, maar het bevordert ook de aanmaak van vitamine D en verbetert onze gemoedstoestand. Een korte wandeling buiten of simpelweg even op een balkon zitten kan al genoeg zijn om deze voordelen te ervaren.

Zonlicht is belangrijk, maar je moet ook goed opletten met hoe sterk de zon is. Vooral rond het middaguur kan de zon heel fel zijn, wat schadelijk kan zijn voor je huid en zelfs het risico op huidkanker verhoogt. Het is verstandig om tijdens die uren lekker in de schaduw te blijven, een siesta te slapen of iets van beschermende kleding aan te trekken.

Naast het verkrijgen van voldoende zonlicht in de ochtend, is het ook cruciaal om ‘s avonds duisternis te creëren. Dit helpt ons lichaam voor te bereiden op de slaap en bevordert de productie van melatonine. Het vermijden van fel licht in de avond, vooral blauw licht, kan ons helpen om beter te slapen en ons algehele welzijn te verbeteren.

Onvoldoende blootstelling aan natuurlijk licht kan echter ernstige gevolgen hebben. Veel mensen werken binnenshuis en krijgen te weinig zonlicht, wat hun biologisch ritme verstoort. Dit kan leiden tot vermoeidheid, depressieve klachten en een hoger risico op chronische ziektes zoals diabetes en hartziekten. Het is daarom belangrijk om bewust tijd voor zonlicht in de vroege ochtend in te plannen.