Documentaire over Nederlanders die een heel dorp in Spanje hebben gekocht

Documentaire over Nederlanders die een heel dorp in Spanje hebben gekocht
Beeld: YouTube / screenshot

Documentaire over Nederlanders die een heel dorp in Spanje hebben gekocht

De laatste jaren zijn er steeds meer verhalen verschenen over buitenlandse investeringen in kleine Spaanse dorpen. Een van de interessantste is het verhaal van Maaike Geurts en Tibor Strausz, een Nederlands stel dat het verlaten dorpje Bárcena de Bureba in de provincie Burgos heeft aangekocht. Hun avontuur is nu te zien in een (Spaanse) documentaire op het YouTube-kanaal ‘Monxileros’. Onderaan dit artikel is de Spaanstalige video te zien.

Het idee om een dorp aan te kopen brengt beelden met zich mee van mensen uit verschillende delen van de wereld die oude huizen in een dorp herstellen. Voor Maaike en Tibor, die ervoor hebben gekozen om hun leven in Nederland achter te laten, lijkt dit niet alleen een verstandige financiële beslissing, maar ook een mooie kans om een nieuwe manier van leven te omarmen in Spanje.

Bárcena de Bureba is een klein, schilderachtig dorp dat ooit floreerde, maar nu is verzwakt door urbanisatie en vergrijzing. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen, maar veel sporen uit het verleden zijn vervaagd. Het kopen van dit dorp door Maaike en Tibor is een poging om de culturele geschiedenis weer nieuw leven in te blazen.

Voor Maaike en Tibor was de beslissing om Bárcena de Bureba te kopen geen gemakkelijke keuze. Het idee om een nieuw leven te beginnen in een ander land bracht vele uitdagingen met zich mee, van de taalbarrière tot het begrijpen van de lokale cultuur en gebruiken. Toch voelden ze een sterke connectie met de plek en de mogelijkheden die het bood.

Ze hebben plannen gemaakt om een ecologisch verantwoord project te ontwikkelen dat de lokale flora en fauna respecteert en tegelijkertijd de leefomgeving voor de gemeenschap verbetert. Dit omvat initiatieven zoals het stimuleren van lokale producten en het ondersteunen van duurzame landbouwmethoden.

De documentaire over Maaike en Tibor, geproduceerd door het YouTube-kanaal ‘Monxileros’, biedt een intiem kijkje in hun leven en de uitdagingen die ze tegenkomen als nieuwe bewoners van Bárcena de Bureba. De video laat niet alleen hun fantasieën en dromen zien, maar ook de realiteit van het leven in een gekocht dorp.

De makers van ‘Monxileros’, Òscar en Marc, zijn gepassioneerd over het ontdekken van unieke verhalen op afgelegen plaatsen. Hun beslissing om het verhaal van Maaike en Tibor vast te leggen, benadrukt de groeiende interesse in de dynamiek tussen buitenlanders en lokale gemeenschappen.

Door de lens van de camera kunnen kijkers de schoonheid van het dorp ervaren, evenals de uitdagingen van het herstellen van een vervallen gemeenschap. De film bevat interviews met Maaike, Tibor, en hun kinderen, die samen hun ervaringen en de aanpassing aan een nieuw leven delen.

Ga naar de inhoud